Μειώστε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου με βιταμίνη C!

  • Iatropedia
Νέα έρευνα Δανών επιστημόνων δείχνει ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις στο αίμα βιταμίνης C από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Όμως γι’ αυτό υπάρχει ένα μυστικό.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Νοσοκομείο Herlev og Gentofte μελέτησαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών όπως και το DNA περίπου 100.000 συμπατριωτών τους και διεπίστωσαν ότι η υψηλή πρόσληψη βιταμινών από αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 15% και του πρόωρου θανάτου κατά 20% σε σύγκριση με άτομα που… σπανίως τα έβαζαν στο στόμα τους. Και τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται στις υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C στο αίμα από τις εν λόγω τροφές, επισημαίνει στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition η ιατρός Camilla Kobylecki που κάνει το μεταδιδακτορικό της στο Τμήμα Κλινικής Βιοχημείας του Herlev og Gentofte Hospitaler.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C κάνει καλό, όμως οι ειδικοί μπορούν να το εκτιμήσουν περισσότερο. Μεταξύ άλλων, η βιταμίνη C συμβάλλει στην δημιουργία συνδετικού ιστού που στηρίζει και συνδέει διαφορετικούς τύπους ιστών και οργάνων του σώματος. Επίσης είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα και τα βιολογικά μόρια από την ζημία που προκαλούν πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επειδή ο οργανισμός μας όμως δεν παράγει την συγκεκριμένη βιταμίνη, θα πρέπει να την παίρνουμε από την διατροφή μας. Εδώ είναι και το μυστικό: Η βιταμίνη C πραγματοποιεί αυτά που υπόσχεται όταν προσλαμβάνεται φυσικά από τρόφιμα που την περιέχουν κι όχι από διατροφικά συμπληρώματα, τονίζουν οι ερευνητές. Βεβαίως, λένε, μπορεί κανείς να παίρνει συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη C εάν θέλει, αλλά το φυσικό είναι –φυσικά– καλύτερο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν