Μειώστε τις θερμίδες του ρυζιού στο μισό με αυτό το “κόλπο”

  • Iatropedia
Μία κούπα μαγειρεμένου λευκού ρυζιού έχει περίπου 200 θερμίδες. Όχι αμελητέο ποσό αν αναλογιστούμε ότι κατά κανόνα αποτελεί ένα μικρό μέρος ενός μεγαλύτερου πιάτου/γεύματος.

Αλλά υπάρχει ένας εύκολος, φυσικός τρόπος για να μαγειρέψετε το ρύζι με λιγότερες θερμίδες: προσθέστε λίγο λίπος και αφήστε το να κρυώσει!

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο εθνικό συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, χρησιμοποιώντας λάδι καρύδας και βάζοντας στη συνέχεια το μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο, μπορεί να μειώσει τις συνολικές του θερμίδες ακόμα και ως 60%.

Το ρύζι αποτελείται τόσο από εύπεπτο όσο και από ανθεκτικό άμυλο. Ο οργανισμός του ανθρώπου δεν έχει τα απαραίτητα ένζυμα για να αφομοιώσει τον δεύτερο τύπο, με αποτέλεσμα το ανθεκτικό άμυλο να μην μετατρέπεται σε ζάχαρη και να μην απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος όπως το εύπεπτο άμυλο. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα από ανθεκτικό άμυλο περιέχει ένα γεύμα, τόσο λιγότερες θερμίδες από το άμυλο θα απορροφήσει ο οργανισμός σας.

Ερευνητές από το Κολέγιο Χημικών Επιστημών στη Σρι Λάνκα ήθελαν να δουν αν θα μπορούσαν να μετατρέψουν ένα μέρος από το εύπεπτο άμυλο του ρυζιού σε μη-εύπεπτο, προκειμένου να έχει μικρότερη θερμιδική αξία.

Κατέληξαν στον ακόλουθο τρόπο: ρίχνετε ένα κουταλάκι του γλυκού από λάδι καρύδας σε βραστό νερό, στη συνέχεια, προσθέστε μισή κούπα από λευκό ρύζι και μαγειρέψτε το για πολύ ώρα (περίπου 40 λεπτά). Μετά το μαγείρεμα, βάλτε το στο ψυγείο για 12 ώρες.

Το μαγειρεμένο με αυτό τον τρόπο ρύζι διαπιστώθηκε ότι είχε τουλάχιστον 10 φορές περισσότερο ανθεκτικό άμυλο από το κανονικά μαγειρεμένο ρύζι και 10-15% λιγότερες θερμίδες. Αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι με ορισμένα είδη ρυζιού, αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να μειώσει τις θερμίδες κατά 50-60%.

http://time.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί οι Ιάπωνες δεν παχαίνουν

Η κατανάλωση ρυζιού, ευνοεί τον Διαβήτη