Μειώνονται και πάλι οι τιμές φαρμάκων! Νέα αγορανομική διάταξη

  • Iatropedia
Νέες μειώσεις τιμών μεσοσταθμικά 7% ανακοίνωσε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μειώσεις που εκτιμάται ότι θα επιφέρουν εξοικονόμηση ακόμη και 150 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο αυτό που δεν αποκλείεται να προκύψει και πάλι είναι ελλείψεις φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων δεδομένου ότι τα φθηνά σκευάσματα εξάγονται σε άλλες ευρωπαικές χώρες με σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας πάντως Μάριος Σαλμάς έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμοσθούν όλα τα μέτρα ώστε να καλυφθεί πρώτα η ελληνική αγορά και να σταματήσουν οι παράτυπες παράλληλες εξαγωγές.

Με βάση την αγορανομική διάταξη, όλες οι νέες τιμές των φαρμάκων είναι μειωμένες ενώ σε ελάχιστα σκευάσματα έχει δοθεί αύξηση και μόνο στις περιπτώσεις όπου είχε γίνει λάθος στην προηγούμενη τιμολόγηση.

Το νέο δελτίο τιμών αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου ενώ θα ακολουθήσει το Μάρτιο και άλλο που θα περιλαμβάνει νέα καινοτόμα φάρμακα καθώς και 1200 γενόσημα.

Ταυτόχρονα θα εφαρμοσθεί και η θετική λίστα φαρμάκων με τα σκευάσματα που θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία σε ανώτατες τιμές αναφοράς.