Μίνι ρομπότ-γιατροί μέσα μας!

  • Iatropedia
Το μέλλον είναι μικρά, πτυσσόμενα ιατρικά ρομπότ που θα εκτελούν βιοψίες και θα χορηγούν φάρμακα δουλεύοντας… εσωτερικές εφημερίες!

Φανταστείτε κάποια μέρα αστεροειδείς ρομποτικές λαβίδες να είναι το δεξί χέρι των χειρουργών, βοηθώντας τους να εκτελούν ελάχιστα επεμβατικές βιοψίες με τηλεχειρισμό σε εξαιρετικά δύσκολα σημεία όπου απαιτούνται λεπτεπίλεπτοι χειρισμοί. Ή να καθιστούν δυνατή την πρόσβαση εκεί «όπου δεν έχει τολμήσει να πάει άνθρωπος» χορηγώντας με απόλυτη ακρίβεια φάρμακα στο εσωτερικό του οργάνου που νοσεί. Η ανάπτυξη μαλακών μικροσκοπικών ρομποτικών συσκευών (soft robotics) για ιατρικές εφαρμογές πάνω στην οποία δουλεύουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins δείχνει ένα βήμα πιο κοντά στην Ιατρική του… Σταρ Τρεκ. Και όχι άδικα.

Οι οραματιστές της νέας χρήσης της ρομποτικής νανοτεχνολογίας κάνουν λόγο για αυτοεπισκευαζόμενα και αυτο-αντιγραφόμενα ιατρικά ρομπότ κατασκευασμένα από παραμορφούμενα υλικά που θα τους επιτρέπουν να πηγαίνουν παντού, ακόμη και στο εσωτερικό ζωντανών ανθρώπινων κυττάρων. Ήδη η ομάδα του Johns Hopkins δοκίμασε ένα υλικό από μια υδρογέλη που μπορεί να διογκώνεται ή να συρρικνώνεται αντιδρώντας στις αλλαγές της θερμοκρασίας, την οξύτητα και το φως. Όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση ACS Applied Materials & Interfaces, με την προσθήκη ενός δύσκαμπτου, μη διογκούμενου βιοδιασπώμενου πολυμερούς κατόρθωσαν να καταστήσουν την μικρολαβίδα ικανή να τυλίγεται γύρω από κύτταρα, αφαιρώντας τα στην συνέχεια από τον περιβάλλοντα ιστό!

Προχωρώντας ένα βήμα ακόμη, εμφύτευσαν στην δομή της ενισχυμένης υδρογέλης νανοσωματίδια σιδήρου ώστε να μπορεί να ελέγχεται εξ αποστάσεως και να κινείται μέσω ενός αδέσμευτου μαγνητικού ανιχνευτή, χωρίς να απαιτούνται καλώδια για την παροχή ενέργειας. Οι χειρουργικές επεμβάσεις ακριβείας με βιοδιασπώμενα ρομποτικά νανοεργαλεία που θα απορροφώνται μετά από τον οργανισμό εκτιμάται ότι θα περιορίσουν σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών ενώ θα επισπεύδουν την ανάρρωση του ασθενούς. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, ερευνητές έγραψαν ιστορία με μια πρωτοποριακή, υποβοηθούμενη από ρομπότ, μέθοδο αφαίρεσης όγκων βαθιά στον εγκέφαλο ή τον αυχένα που μέχρι τότε θεωρούντο πως δεν ήταν δυνατόν να εγχειρισθούν. Προς το παρόν πάντως, η μαλακή ρομποτική επικεντρώνεται περισσότερο στην έρευνα νέων, επαναστατικών υλικών κατασκευής, παρά στην παραγωγή συσκευών έτοιμων για κλινικές δοκιμές.

Αλέξανδρος Θεολόγου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σούπερ- ρομπότ κάνει τα γόνατα καινούργια!