Μίνα Γκάγκα: «Οι μαθητές είναι ασφαλείς – Υπάρχει σχέδιο για πιθανές αυξημένες νοσηλείες»

  • Γιάννα Σουλάκη
Γκάγκα
Την πεποίθησή της ότι τα παιδιά είναι ασφαλή με την επιστροφή τους στα σχολεία καθώς η πολιτεία έχει εκπονήσει σχέδιο, εξέφρασε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Μιλώντας σε συνάντηση γνωριμίας με τους αρμόδιους διαπιστευμένους συντάκτες του Υπουργείου Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, επισήμανε την ανάγκη επέκτασης των εμβολιασμών στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους, την ανάγκη να προχωρήσει ο εμβολιασμός της τρίτης δόσης στους ανοσοκατεσταλμένους, και αναφέρθηκε στο σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας, σε περίπτωση αυξημένων νοσηλειών λόγω του κορονοϊού.

Δείτε επίσης: Τι απάντησε η Μίνα Γκάγκα όταν ρωτήθηκε αν θα επιστρέψει ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση του κορονοϊού

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα παιδιά είναι ασφαλή, διότι η πολιτεία έχει ήδη ετοιμάσει ένα καλό σχέδιο για την αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων στα παιδιά, ακόμη και σε περίπτωση που υπάρξουν πολλά περιστατικά. Την ίδια στιγμή εξήγησε ότι υπάρχουν ήδη πολλά κρούσματα σε ανηλίκους και ότι τα σχολεία δεν είναι ο χώρος που αναμένονται συρροές κρουσμάτων.

«Πάρα πολλά παιδιά είναι σε εξωσχολικές δραστηριότητες, συναντιούνται με φίλους τους και μπορούν να κολλήσουν. Και βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή τα παιδιά είναι το 20% των κρουσμάτων που είναι σημαντικό ποσοστό. Αυτό που κάνουμε με το self test στα σχολεία, είναι ότι βρίσκουμε τελείως ασυμπτωματικά παιδιά και τα απομακρύνουμε, πριν να μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο», εξηγεί η κυρία Γκάγκα.

«Τα παιδιά αυτά που θα βρεθούν θετικά, ακολούθως θα κάνουν rapid test ή PCR. Δεν είναι το σχολείο ο τόπος που θα μεταδοθεί ο κορονοϊός», υποστηρίζει η ίδια.

Σχέδια για να πειστούν περισσότεροι ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν

Την ίδια στιγμή, η κυρία Γκάγκα αποκαλύπτει σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα και αναμένεται να πείσει ακόμη περισσότερα άτομα άνω των 60 ετών, να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού.

Πρόκειται για πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο, παράγοντες από τοπικές κοινωνίες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, θα ενημερώνουν τους πολίτες τους για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στη μάχη της ενημέρωση αναμένεται να πέσουν δήμαρχοι, κοινοτάρχες, δάσκαλοι και καθηγητές, αλλά και ιερείς, όπως είπε:

«Πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα, και οι εμβολιασμοί για τη γρίπη και για τον κορονοϊό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι αυξημένοι για τα δεδομένα της εποχής θάνατοι, σαφώς σχετίζονται και με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών.

«Ο εμβολιασμός είναι μια ομπρέλα προστασίας, που προστατεύει λιγότερο τους ανοσοκατεσταλμένους σαφώς, αλλά σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό όλους τους υπόλοιπους. Από 5 έως 13 φορές λιγότερη είναι η πιθανότητα να κολλήσεις και πολύ περισσότερο να κάνεις βαριά νόσο. Γι’ αυτό θέλουμε να πείσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν για την ασφάλεια όλων και κυρίως για τη δική τους προστασία», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα. Γκάγκα.

Γκάγκα: «Είμαστε έτοιμοι στο ΕΣΥ για κάθε ενδεχόμενο με την πανδημία»

Την ίδια στιγμή, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε πως υπάρχει σχέδιο για την επέκταση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εάν παραστεί ανάγκη, αν και όπως είπε θεωρεί ότι μάλλον δεν θα χρειαστεί. Τα κρούσματα σήμερα είναι ψηλά και οι νοσηλείες είναι λιγότερες, χάρη στους εμβολιασμούς, όπως είπε, και εκτίμησε ταυτόχρονα πως η κατάσταση με την πανδημία θα είναι καλύτερη από πέρυσι.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε τέλος και στην επέκταση των ιατρείων post covid σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τα παιδιατρικά, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα, τα μακροχρόνια συμπτώματα του κορονοϊού.