Μίνα Γκάγκα: «Υπάρχει πίεση, αλλά όχι πρόβλημα στις παιδιατρικές ΜΕΘ» – Τι είπε για πιθανές αυξήσεις στα φάρμακα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Γκάγκα
H αναπληρώτρια υπουργός Υγείας μίλησε στην ΕΡΤ για ελλείψεις φαρμάκων, παιδιατρικές ΜΕΘ, "Κράκεν" και άλλα.

Η Ελλάδα έχει την τύχη να έχει καλή φαρμακοβιομηχανία και να παράγει η ίδια φάρμακα με αποτέλεσμα να έχουν κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές σε βασικά από αυτά. Αυτό όμως ίσως σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αυξηθούν οι τιμές στα φτηνά φάρμακα, προκειμένου να μην υπάρχουν ελλείψεις, διότι πωλούνται και στο εξωτερικό.

Αυτό είπε η κα. Γκάγκα μιλώντας σήμερα ΕΡΤ σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων και την πιθανότητα ελλείψεων. Δίνοντας ένα παράδειγμα, είπε πως θα μπορούσε ένα φάρμακο που κάνει 3 ευρώ να πάει στα 4, και η συμμετοχή του ασφαλισμένου να ανέβει 25 λεπτά. Είπε επίσης πως ήδη η κατάσταση είναι καλύτερη αφού και παρακεταμόλη υπάρχει διαθέσιμη και έχει μεγαλώσει η διάθεση εισπνεόμενων.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις παιδιατρικές ΜΕΘ»

«Στην Ελλάδα τα κρεβάτια των παιδιατρικών ΜΕΘ που έχουμε διαχρονικά δεν ξεπερνούν το 60% σε πληρότητα. Τώρα που έχουμε πάρα πολλές λοιμώξεις, έχουμε πράγματι πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Η πίεση είναι κυρίως για τα εξωτερικά ιατρεία, για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και για τη νοσηλεία, χωρίς να έχουμε όμως ράντζα για νοσηλεία, και δεν είναι στις μονάδες τις παιδιατρικές όπου υπάρχουν κενά κρεβάτια. Περάσαμε τον κορονοϊό με αυτά τα κρεβάτια. Τα τελευταία 15 χρόνια είχαμε αυτά τα κρεβάτια και ποτέ δεν χρειάστηκε παραπάνω. Ήδη όμως δημιουργούνται στη Λάρισα 8 κρεβάτια παιδιατρικής ΜΕΘ που θα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα και δημιουργούνται επίσης και στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο που κάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Θεσσαλονίκη πολλά κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία δεν θα λειτουργούν όλα συνεχώς, αλλά θα υπάρχει δυνατότητα να αυξηθούν τα κρεβάτια ΜΕΘ αν χρειαστεί. Αυτός είναι ο σχεδιασμός λοιπόν. Γενικώς δεν υπάρχει θέμα με τα κρεβάτια ΜΕΘ και ο λόγος που δεν έχουμε ΜΕΘ παντού είναι γιατί για να έχουμε καλές υπηρεσίες υγείας πρέπει να υπάρχει εμπειρία στο προσωπικό. Δηλαδή πρέπει το προσωπικό να έχει καθημερινά περιστατικά και να μένει έμπειρο. Για να ασκήσεις δηλαδή κάτι δεν φτάνει να το έχεις μάθει πριν δέκα χρόνια, πριν 20 χρόνια ή πριν τρία χρόνια, πρέπει να το κάνεις καθημερινά».

Η κ. Γκάγκα είπε ότι πια το οδικό δίκτυο είναι καλύτερο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «παλαιότερα Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη ήταν επτά ώρες. Τώρα είναι τρεις. Έχει αλλάξει ο κόσμος τελείως, δηλαδή τα κρεβάτια μονάδας τα είχαμε και με λιγότερο καλούς δρόμους. Υπάρχουν επίσης αεροδιακομιδές που γίνονται συνεργατικά μεταξύ ΕΚΑΒ και Πολεμικής Αεροπορίας, οπότε χρειάζεται να κάνουμε κάτι πολύ γρήγορα το κάνουμε».

«Θα υπάρξει ανακοίνωση που θα λέμε σε ποια κέντρα υγείας μπορούν να πάνε οι γονείς»

Για την έξαρση των ιώσεων και τις νοσηλείες των παιδιών σημείωσε ότι: «οι γονείς έχουν τα παιδιά με πυρετό. Ανησυχούν, μιλάνε με τον παιδίατρο, αλλά πολλές φορές θέλουν να κάνουν εξετάσεις. Παίρνουν λοιπόν τα παιδιά και πηγαίνουν στην Αθήνα, τουλάχιστον στα κυρίως τα δύο μεγάλα νοσοκομεία και στο Παίδων Πεντέλης. Εκεί υπάρχει πολύ μεγάλη αναμονή γιατί πηγαίνουν πάρα πολλά παιδάκια. Βγάζουμε λοιπόν από τώρα ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας που θα λέμε σε ποια κέντρα -και στα περισσότερα υπάρχει στο πρωινό ωράριο παιδίατρος- υπάρχουν πολλά που εφημερεύουν με παιδίατρο, άρα θα υπάρχει μια ανακοίνωση. Είναι σημαντικό να μη στοιβάζονται τα παιδάκια πολλά στα νοσοκομεία για ήπια συμπτώματα. Δηλαδή αν χρειάζεται συμβουλή παίρνουμε τον παιδίατρο, αν χρειάζονται εξετάσεις, πάμε σε ένα κέντρο υγείας […] Κέντρα υγείας έχουμε αρκετά. Στην Αθήνα έχουμε αρκετά που λειτουργούν καλά… άρα νομίζω ότι είμαστε μαθημένοι να σας πω να πηγαίνουμε στα τακτικά ιατρεία[…]».

«Ο προσωπικός γιατρός δεν είναι να στελεχώσει τα κέντρα υγείας, μπορεί να είναι στο ιατρείο του προσωπικός γιατρός και η σύμβαση είναι με το ελληνικό Δημόσιο. Από εδώ και πέρα πρέπει να πείσουμε περισσότερους συναδέλφους να μπουν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, που είναι κάτι που η πολιτεία θέλει και οι άνθρωποι, οι πολίτες, θέλουν. Άρα νομίζω ότι πρέπει να πείσουμε τους συναδέλφους μου ότι είναι σημαντικό να μπούνε στο θεσμό […] Θα έχουμε και καινούργιους ανθρώπους που θα δεθούν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού. Είμαστε σε μια επικοινωνία και νομίζουμε ότι θα έχουμε και άλλους ανθρώπους πολύ σύντομα» τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Για Κίνα και υποπαραλλαγή «Κράκεν»

Σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού παγκοσμίως, η κ. Γκάγκα σημείωσε πως δεν υπάρχει κάποια νέα μετάλλαξη στην Κίνα, αλλά η έξαρση εκεί οφείλεται στο ότι μέχρι τώρα είχαν αυστηρά μέτρα, τα οποία χαλάρωσαν.

Για την υποπαραλλαγή «Κράκεν» ανέφερε πως στις ΗΠΑ τώρα, τα κρούσματα είναι στο 10% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο έχει αυξηθεί αναλογικά η θνησιμότητα, και γι αυτό κάλεσε τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν.

«Ο αντικαπνιστικός νόμος έχει βοηθήσει»

Ερωτώμενη για το εάν θα υπάρξουν τροποποιήσεις στον αντικαπνιστικό νόμο, είπε πως μέχρι στιγμής εφαρμόζεται και οι πολίτες τον έχουν συνηθίσει. Κάτι που βοηθά πολύ και τους εργαζόμενους στην εστίαση, σε σχέση το περιβάλλον στο οποίο δουλεύουν και τους θαμώνες, αφού δεν είναι μέσα στην «κάπνα». Δεν έκανε όμως κάποιο σχόλιο για οποιαδήποτε αλλαγή στο νόμο.

«Ο 6χρονος είχε υποστεί βλάβη πριν διασωληνωθεί»

Σχετικά με την υπόθεση του 6χρονου από τα Γρεβενά που χρειάστηκε ΜΕΘ και αναγκάστηκαν οι γονείς του να τον πάνε στην Πάτρα, ανέφερε πως δεν έπαιξε ρόλο το ότι δεν είχε σιαθέσιμη ΜΕΘ κοντά του.

Όπως είπε, στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε είχε διασωληνωθεί και έιχε μαζί του εξειδικευμένο προσωπικό, ωστόσο η ζημιά είχε ήδη γίνει, πριν διασωληνωθεί.

Πηγές: newsit.gr, https://www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είπε ο Θ. Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων, «Κράκεν», ΜΕΘ Παίδων και θάνατο 6χρονου από Γρεβενά