Μικροσκοπικά ανθρώπινα στήθη… μεγαλωμένα στο εργαστήριο!

  • Iatropedia
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Βλαστοκυτταρικής Έρευνας ISF στο ερευνητικό κέντρο Helmholtz Zentrum München κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο στήθη καλλιεργημένα σε τρυβλία Petri, μια πρωτοπόρος εξέλιξη που τους εφοδιάζει με νέα ισχυρά εργαλεία στην συνεχιζόμενη έρευνα για τον καρκίνο.

Ομάδα ερευνητών του ISF υπό την Δρα Christina Scheel ανέπτυξε μια διαδικασία με την οποία καλλιεργημένα επιθηλιακά κύτταρα ανθρώπινου μαστού ανακατασκευάζουν την τρισδιάστατη αρχιτεκτονική ιστού του μαστικού αδένα, χρησιμοποιώντας μια διαφανή γέλη στην οποία τα κύτταρα διαιρούνται και εξαπλώνονται όπως στην ανάπτυξη του μαστού κατά την εφηβεία. Καθ’ όλη την αναπαραγωγική ζωή των γυναικών ο μαστικός αδένας αναμορφώνεται και ανανεώνεται συνεχώς, ώστε να εξασφαλίζεται η παραγωγή μητρικού γάλακτος ακόμη και έπειτα από πολλές εγκυμοσύνες. Αν και πολλές ιδιότητες παραμένουν αδιευκρίνιστες, η όλη διαδικασία απαιτεί την παρουσία κυττάρων με αναγεννητικές ικανότητες, σαν τα βλαστοκύτταρα.

Όμως στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, τα κακοήθη κύτταρα μπορούν να υιοθετήσουν τις ιδιότητες των βλαστικών κυττάρων για να αποκτήσουν επιθετικά χαρακτηριστικά. Προκειμένου να διαπιστωθεί πώς προκύπτουν τα χαρακτηριστικά αυτά σε καρκινικά κύτταρα του μαστού, οι επιστήμονες έπρεπε πρώτα να αποσαφηνίσουν την λειτουργία των φυσιολογικών βλαστικών κυττάρων, γι’ αυτό και η ομάδα Scheel έχει τώρα στα χέρια της ένα νέο, πολύτιμο ερευνητικό εργαλείο.

Όπως επισημαίνει η Jelena Linnemann, κύρια συγγραφέα της σχετικής μελέτης, «καταφέραμε να αποδείξουμε ότι η αυξανόμενη ακαμψία της γέλης οδήγησε στην αυξημένη εξάπλωση των κυττάρων… Παρόμοια συμπεριφορά έχει ήδη παρατηρηθεί σε κύτταρα καρκίνου του μαστού». Με την μελέτη αυτή, σημειώνει η συν-συγγραφέας Lisa Meixner «μπορούμε να αποσαφηνίσουμε με ποιόν τρόπο τέτοιες διαδικασίες ελέγχονται σε μοριακό επίπεδο, κάτι το οποίο μας παρέχει την βάση για την ανάπτυξη θεραπευτικών στρατηγικών για την αναστολή τους στον καρκίνο του μαστού».