Μια γενιά απαλλαγμένη από το AIDS σε 15 χρόνια από σήμερα

  • Iatropedia
Πόσο πιθανό είναι να τελειώσουμε πια με το AIDS; Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν υποστηρίζει ότι ο κόσμος έχει καταφέρει να αναχαιτίσει την «μάστιγα του αιώνα» επικαλούμενος μια νέα έκθεση που μόλις είδε το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κοινού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS, η φοβερή ασθένεια «μπορεί να έχει εκλείψει πλήρως μέχρι το 2030», ωθώντας τον Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού να απευθύνει παγκόσμια έκκληση για να δοθεί τέλος στην επιδημία του AIDS στο πλαίσιο των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης. Οι δηλώσεις του Μπανκ Κι-Μουν έρχονται 15 χρόνια μετά την θέσπιση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας στους οποίους δεσμεύθηκαν το 2000 οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ και περιελάμβαναν μεταξύ άλλων την αντιμετώπιση του AIDS, της ελονοσίας και άλλων μεταδοτικών ασθενειών.

Το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS (UNAIDS) προέβλεπε την πρόσβαση σε θεραπεία όλων όσων την είχαν ανάγκη μέχρι το 2010 και την αναχαίτιση της νόσου μέχρι το 2015, αντιστρέφοντας την εξάπλωσή της. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του UNAIDS, Michel Sidibé, αν τα επόμενα πέντε χρόνια θέσουμε επενδύσεις και προσπάθειες σε άμεση προτεραιότητα «θα τελειώσουμε με την επιδημία του AIDS μέχρι το 2030».

Η σχετική έκθεση του UNAIDS επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το διάστημα 2000-2014 τα νέα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό HIV σημείωσαν πτώση κατά 35%, 15 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία ενώ το κόστος των αντιρετροϊκών φαρμάκων μειώθηκε σε ποσοστό 99% (περίπου 100 δολάρια ετησίως κατ’ άτομο) και οι νέες μολύνσεις παιδιών από τον ιό περιορίσθηκαν κατά 58%. Ωστόσο, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη.

Οι νέες περιπτώσεις μόλυνσης από τον HIV σημειώνουν αύξηση μεταξύ ομοφυλοφίλων, αναφέρει η έκθεση, ιδίως στην Δυτ. Ευρώπη και την Β. Αμερική όπου πριν παρουσίαζαν σημαντική πτώση. Επίσης, πρέπει να δοθεί έμφαση στα τεστ για τον HIV καθώς μόλις το 54% (19,8 εκατομ.) από τα 36,9 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν με τον ιό γνωρίζουν ότι είναι φορείς. Για να μπορέσουμε δε να μιλάμε για μια γενιά χωρίς AIDS θα χρειασθούν κατ’ εκτίμηση 31,9 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020 για την αντιμετώπισή του, συν άλλα 29,3 δισεκατομμύρια ως το 2030 για την πλήρη εξάλειψή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

AIDS: Μπορούν τα κουνούπια να μεταδώσουν τον ιό HIV;

 

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Δείτε ποια είναι τα πιο επικίνδυνα

 

Μάχη κατά του HIV: Παγκόσμια πρωτιά για την Κούβα