Μία ένεση κεταμίνης μετά τον τοκετό μπορεί να μειώσει την επιλόχεια κατάθλιψη κατά 75% [μελέτη]

  • Iatropedia newsroom
μητέρα, βρέφος
Η νέα μελέτη ρίχνει φως στις δυνατότητες της εσκεταμίνης, ενός παραγώγου της κεταμίνης που χρησιμοποιείται συνήθως ως αναισθητικό και για τη διαχείριση της κατάθλιψης

Μία ένεση εσκεταμίνης χαμηλής δόσης που χορηγείται αμέσως μετά τον τοκετό μειώνει τα μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λίγο μετά τον τοκετό (επιλόχειος κατάθλιψη) αναδεικνύεται σε πιεστικό, παγκόσμιο πρόβλημα υγείας.

Όσον αφορά τη θεραπεία, οι επαγγελματίες της ιατρικής διερευνούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στους νέους γονείς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ψυχεδελικών φαρμάκων.

Στο πλαίσιο αυτό, επιστήμονες στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε μια πολλά υποσχόμενη παρέμβαση: μία εφάπαξ ένεση χαμηλής δόσης εσκεταμίνης που χορηγείται αμέσως μετά τον τοκετό φαίνεται να μειώνει σημαντικά τα μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια στις μητέρες που είχαν προγεννητική κατάθλιψη.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMJ, ρίχνει φως στις δυνατότητες της εσκεταμίνης, ενός παραγώγου της κεταμίνης που χρησιμοποιείται συνήθως ως αναισθητικό και για τη διαχείριση της κατάθλιψης, στην ανακούφιση της περιγεννητικής κατάθλιψης.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν 361 μητέρες μέσης ηλικίας 32 ετών χωρίς προηγούμενο ιατρικό ιστορικό κατάθλιψης.

Σε όσες διαπιστώθηκε ότι έπασχαν από προγεννητική κατάθλιψη χορηγήθηκε μία και μοναδική ένεση εσκεταμίνης χαμηλής δόσης αμέσως μετά τον τοκετό.

Η τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη διήρκεσε περίπου δύο χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε πέντε νοσοκομεία στην Κίνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν συμπτώματα κατάθλιψης προγεννητικά, όσες έλαβαν εσκεταμίνη είχαν περίπου 75% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια στις 42 ημέρες μετά τον τοκετό, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.

«Μια μόνο δόση ενδοφλέβιας εσκεταμίνης είναι εξαιρετικά ασφαλής, αποτελεσματική και φθηνή για τις γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο επιδείνωσης της κατάθλιψης μετά τον τοκετό», δήλωσε στο Euronews Health ο Δρ Ρούπερτ ΜακΣέιν, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Η πρόκληση για εμάς στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι να βρούμε τη χρηματοδότηση για την παρακολούθηση, ώστε το όφελος να μεγιστοποιηθεί και οι κίνδυνοι να ελαχιστοποιηθούν», πρόσθεσε.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απίστευτο σκάνδαλο έρχεται στο φως στη Βρετανία: Χρησιμοποιούσαν παιδιά ως πειραματόζωα

8 βασικά δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για το συκώτι μας

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Σημάδια στο αίμα δίνουν «ελπίδα» για την πρώιμη θεραπεία