Μέτρηση του χρόνου προθρομβίνης από απόσταση…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Roche ανακοίνωσε πρόσφατα ότι διαθέτει στην αγορά το σύστημα CoaguChek® INRange σε χώρες που αποδέχονται τη σήμανση CE.

To σύστημα CoaguChek INRange είναι η πρώτη συσκευή με Bluetooth για την κατ’ οίκον μέτρηση του χρόνου προθρομβίνης (PT/INR), η οποία βοηθά ασθενείς και γιατρούς να ελέγχουν καλύτερα την κατάσταση της πήξης του αίματος, ενώ τους δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούν την αγωγή με ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ (VKA). Η διάγνωση από τον ασθενή με το σύστημα CoaguChek INRange θέτει νέα πρότυπα στην ιατρική φροντίδα, καθώς επιτρέπει στους ιατρούς να παρακολουθούν τα δεδομένα PT/INR του ασθενούς μειώνοντας τις επισκέψεις στο εργαστήριο.

Η συχνή αυτοδιάγνωση παρέχει οφέλη τόσο στον ιατρό όσο και στον ασθενή, καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι ασθενείς που εφαρμόζουν την αγωγή παρακολούθησής τους βρίσκονται εντός του θεραπευτικού εύρους τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή αιμορραγίας. Έχει αποδειχθεί ότι 50–60% των ασθενών αναμένεται να παραμείνει εντός του εύρους-στόχου τους εφόσον γίνεται μηνιαία παρακολούθηση του INR, 77–85% εάν γίνεται εβδομαδιαία παρακολούθηση και έως και 92% εάν η παρακολούθηση γίνεται κάθε τρεις ημέρες. Οι ασθενείς που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα (> 70%) εντός του θεραπευτικού εύρους τους επιτυγχάνουν καλύτερα κλινικά αποτελέσματα.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ασθενείς που έχουν έναν ισχυρό σύνδεσμο με τον ιατρό τους εφαρμόζουν πιστά το πρόγραμμα της αντιπηκτικής αγωγής τους. Το σύστημα CoaguChek INRange συμβάλλει στη βελτίωση της σχέσης μεταξύ ασθενών και ιατρών. Οι ασθενείς αναπτύσσουν βαθύτερη κατανόηση των αποτελεσμάτων PT/INR μέσω της συχνής αυτοδιάγνωσης και οι ιατροί είναι πιο σίγουροι ότι μπορούν να βελτιστοποιήσουν αποτελεσματικά τις αποφάσεις τους σχετικά με την αγωγή, καθώς έχουν πρόσβαση σε δεδομένα του ασθενούς σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

Όπως δήλωσε ο Roland Diggelmann, COO της Roche Diagnostics, «Καθώς τα συστήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αντιμετωπίζουν συνεχή πίεση για την παροχή βελτιωμένης πρόσβασης στη φροντίδα της υγείας σε χαμηλότερο κόστος, η αυξημένη συνδεσιμότητα μεταξύ ιατρών και ασθενών καθίσταται ακόμη πιο σημαντική. Αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία συνεχίζει την κληρονομιά των συστημάτων CoaguChek που θέτουν τα πρότυπα στην παρακολούθηση της πήξης παρέχοντας υψηλής ποιότητας, πρακτική φροντίδα, ενώ βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα για τους ασθενείς. Αυτή είναι άλλη μια απόδειξη που στηρίζει τον στόχο μας να τοποθετήσουμε την αυτοδιάγνωση του ασθενούς ως πρότυπο φροντίδας στην παρακολούθηση της αγωγής με VKA».

Η συνήθης φροντίδα ή διαχείριση ασθενών που λαμβάνουν αγωγή με VKA περιλαμβάνει συχνές επισκέψεις στο νοσοκομείο ή στον γενικό ιατρό για εξέταση PT/INR με φλεβοκέντηση, καθώς και αναμονή 2-3 ημερών για τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Με το σύστημα CoaguChek INRange οι ασθενείς συμμετέχουν στη φροντίδα τους με ένα απλό τσίμπημα στο δάχτυλο του χεριού και εξέταση διάρκειας 1 λεπτού, ενώ έχουν την ανεξαρτησία να συνεχίσουν τις φυσιολογικές, καθημερινές δραστηριότητές τους και την ποιότητα της ζωής τους, διατηρώντας τη σύνδεσή τους με τον ιατρό τους.

​Όπως ανέφερε ο Juan Carlos Souto, καταξιωμένος ιατρός στο νοσοκομείο Sant Pau της Βαρκελώνης στην Ισπανία και συγγραφέας περισσότερων από 400 επιστημονικών άρθρων και ανακοινώσεως, «Στο κλινικό περιβάλλον, χρειάζεται να εδραιώσουμε ένα μοντέλο φροντίδας το οποίο ενδυναμώνει τους ασθενείς, βοηθώντας τους να κατανοήσουν την κατάσταση της υγείας τους και καθιστώντας τους ικανούς να αναλάβουν την ευθύνη για τις ανάγκες της υγείας τους. Η νέα τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στα αποτελέσματα των εξετάσεων που βρίσκονται στη βάση δεδομένων της κλινικής, να παρακολουθούμε την κατάσταση μεμονωμένων ασθενών και να μετράμε την ποιότητα της φροντίδας που παρέχεται στην κλινική μας».

Από το 1993, τα συστήματα CoaguChek® της Roche αποτελούν πρότυπο στην παρακλίνια εξέταση του INR για τους ασθενείς που λαμβάνουν από του στόματος αγωγή με αντιπηκτικά –παρέχοντας στους γιατρούς τη σιγουριά να προχωρήσουν σε σημαντικές αποφάσεις για την αγωγή.

Το σύστημα CoaguChek INRange βοηθά τους ασθενείς να βρίσκονται εντός θεραπευτικού εύρους για περισσότερο χρόνο με ελάχιστη εκπαίδευση, και συμπεριλαμβάνει υπενθυμίσεις για λήψη φαρμάκων και για εξέταση, επισήμανση των αποτελεσμάτων σε σχέση με το εύρος-στόχο, καθώς και την επιλογή για εισαγωγή σχολίων στο αποτέλεσμα. Αυτή η ιατρική συσκευή χειρός για κατ’ οίκον χρήση δίνει στους ασθενείς τη δυνατότητα να παρακολουθούν εύκολα τα αποτελέσματα PT/INR, καθώς και να έχουν ευέλικτη απομακρυσμένη συνδεσιμότητα με τους ιατρούς τους μέσω τεχνολογίας Bluetooth. Επίσης, η λειτουργία αναφοράς τάσεων παρέχει σε ασθενείς και ιατρούς μια επισκόπηση σχετικά με τη σταθερότητα των επιπέδων αντιπηκτικότητας του αίματος, συμβάλλοντας στη βελτιστοποιημένη διαχείριση της αγωγής.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν