Μέτρα σοκ στο νέο μνημόνιο: κόβονται φάρμακα συνταγές και επιδόματα!

  • Iatropedia
Τρόμο για χιλιάδες ασθενείς προκαλούν τα μέτρα του νέου μνημονίου που αφήνουν χωρίς φάρμακα, γιατρούς και επιδόματα τους έλληνες ασθενείς προκειμένου να μειώσουν τις δαπάνες. Τι προβλέπει ακριβώς το νέο κείμενο της συμφωνίας κυβέρνησης – τρόικας;

Βαρύ «ψαλίδι» στα φάρμακα αλλά και μεγαλύτερη συμμετοχή των ελλήνων ασθενών στα έξοδα φαρμακευτικής νοσηλείας προβλέπει το νέο μνημόνιο που προκαλεί τρόμο σε κάθε έλληνα.

Ειδικότερα με βάση το μεταφρασμένο κείμενο που έχουν στα χέρια τους και διαπραγματεύονται οι πολιτικοί αρχηγοί:

Θα χορηγούνται φάρμακα με βάση τη δραστική ουσία αφού όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «προώθηση γενοσήμων (σ.σ.: αντιγράφων) , υποχρεωτική συνταγογράφηση κατά ενεργό ουσία».

Επίσης μπαίνουν όρια στον αριθμό των φαρμάκων ενώ ταυτόχρονα οι ασθενείς θα πρέπει και για τα λιγοστά αυτά να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους. Το απόσπασμα αναφέρει: «μείωση των ορίων φαρμάκων» καθώς και «αύξηση του αριθμού των φαρμάκων για τα οποία ισχύει η συμμετοχή».

Σε ότι αφορά στον νέο φορέα παροχών υγείας τον ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί θα περάσουν περίοδο πείνας καθώς οι αμοιβές τους δε θα είναι απλά μειωμένες αλλά σχεδόν ανύπαρκτες. Άλλωστε σημειώνεται χαρακτηριστικά: «εισαγωγή νέων πιο αποτελεσματικών ως προς το κόστος συμβάσεων για γιατρούς».

Τα δύσκολα δεν έχουν όμως ακόμη έρθει και για όσους παίρνουν επιδόματα μια που το νέο μνημόνιο προβλέπει: «συνεχίζουμε τη μεταρρύθμιση των προγραμμάτων κοινωνικών επιδομάτων» αφού σημειώνεται ότι μέσα στο 2012 θα κοπούν κοινωνικά επιδόματα ενώ το «μαχαίρι» θα συνεχισθεί έως και το 2015. Γιατί όλα αυτά; Επειδή «είμαστε πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης».