Μεταναστεύουν και οι οδοντίατροι!

  • Iatropedia
Αναμονή για οδοντίατρο …60 ημέρες. Περίπου 700 οδοντίατροι για 9,5 εκατ. ασφαλισμένους. Αμοιβές για …κλάματα. Αυτά είναι μόνο ορισμένα στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την οδοντιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα του μνημονίου και της τρόικας. Καθόλου τυχαία νέοι οδοντίατροι σπεύδουν να κάνουν αιτήσεις για να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες προς αναζήτηση ενός καλύτερου επαγγελματικού μέλλοντος.

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί η οδοντιατρική φροντίδα στη χώρα μας, που δέχεται σοβαρά πλήγματα και λόγω της κρίσης.

Εκτός Ελλάδας επιδιώκουν να εργαστούν όλο και περισσότεροι Έλληνες οδοντίατροι, αναζητώντας διεξόδους από την οικονομική κρίση.

Οδοντίατροι καταθέτουν όλο και περισσότερες αιτήσεις για εργασία στο εξωτερικό στους οικείους συλλόγους τους κατηγοριών και ηλικιών. Μόνο στο Σύλλογο της Αθήνας το 2011 κατατέθηκαν 181 αιτήσεις, όταν το 2010 έφθασαν μόλις τις 95, ενώ τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους ο αριθμός έφθασε τις 70. Οι οδοντίατροι-μετανάστες προτιμούν τηΒρετανία, με δεύτερες σε προτίμηση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Σκανδιναβικές χώρες.

Από την πλευρά των πολιτών, 10 φορές πάνω έχει εκτιναχθεί ο αριθμός των αιτημάτων των πολιτών για την παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών στη Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου το κόστος είναι σαφώς χαμηλότερο. Οι οδοντίατροι της Σχολής δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Σύμφωνα με τους Οδοντιάτρους, η άρνηση του Υπουργείου Υγείας να εξαιρέσει το επάγγελμα του οδοντιάτρου από την απελευθέρωση θα οδηγήσει στη μετατροπή των οδοντιάτρων σε «γυρολόγους», καθώς θα αναγκάζονται να πηγαίνουν από το ένα υποκατάστημα ιατρικής εταιρείας σε άλλο.

Αλλά και η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και σε ότι αφορά στις οδοντιατρικές υπηρεσίες είναι γεμάτηασάφειες.700 οδοντίατροι του ΙΚΑ, που αντιστοιχούσαν στις ανάγκες των 5,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του Ιδρύματος, καλούνται πλέον να εξυπηρετήσουν 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους του νέου Οργανισμού, με τη συνδρομή των 300 οδοντιάτρων των Κέντρων Υγείας, που προστέθηκαν στο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ενδεικτικό είναι πως ήδη σε ορισμένες περιπτώσεις η αναμονή για ραντεβού σε οδοντίατρο στο ΙΚΑ έφθανε ακόμη και τις 60 ημέρες.

Την ίδια ώρα, ελλείψεις καταγράφονται και σε οδοντιατρικά, κυρίως προσθετικά υλικά.

Σε ότι αφορά στην απελευθέρωση, τα μέλη της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας ξεκαθαρίζουν πως το επάγγελμα είναι ήδη απελευθερωμένο, αφού δεν υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των οδοντιάτρων που μπορούν να ασκούν το επάγγελμα, δεν τίθενται ελάχιστες αποστάσεις ή κατώτατες τιμές. Επιπλέον, η αναλογία οδοντιάτρων – κατοίκων είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, καθώς αντιστοιχεί ένας οδοντίατρος ανά 650 κατοίκους, με τον αριθμό να φθάνει στους 400 στα αστικά κέντρα, όταν ο Π.Ο.Υ. προτείνει έναν στους 1700 κατοίκους.

Οι οδοντίατροι πραγματοποιούν σήμερα Παρασκευή 24ωρη απεργία σε όλη τη χώρα, ημέρα συζήτησης στο ΣτΕ της προσφυγής τους εναντίον της απελευθέρωσης, χαρακτηρίζοντας τη νομοθετική ρύθμιση μνημείο προχειρότητας, που παραδίδει την οδοντιατρική φροντίδα στα επιχειρηματικά συμφέροντα.