Σωτήρης Τσιόδρας: Υποκρύπτεται κύμα Όμικρον μέσα στο κύμα της πανδημίας του ιού Δέλτα

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΚΠΑ
Στα 26 έφτασαν τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη, βασικό ομιλητή ενημερωτικής εκδήλωσης του ΕΚΠΑ για την πανδημία, τα κρούσματα αυτά εντοπίζονται σε Αττική, Λακωνία και Κρήτη. Ως προς την διασπορά του νέου ιού στη χώρα, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη, ο Καθηγητής Παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε για το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται ένα κύμα της παραλλαγής Όμικρον μέσα στο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα που ήδη επικρατεί στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, ο οποίος μίλησε σήμερα σε ενημερωτική εκδήλωση για τον κορονοϊό, που οργάνωσε η Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) τα κρούσματα της Όμικρον στη χώρα αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ το επόμενο διάστημα. Τα περισσότερα κρούσματα δεν σχετίζονται με ταξίδι όπως είπε, άρα ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, επίσης τόνισε, πως έχουν σημειωθεί πολλές επαναμολύνσεις με την Όμικρον και μάλιστα σε 8% με 9%: «Από το 1% η επαναλοίμωξη έχει φτάσει στο 8% με τη νέα παραλλαγή», είπε συγκεκριμένα και επίσης τόνισε πως αυτό σχετίζεται με τον χρόνο που νόσησε κάποιος -αν δηλαδή έχει περάσει ένας χρόνος ή λιγότερο, αλλά και με τον τύπο του ιού από τον οποίο μολύνθηκε αρχικά.

«Είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και ιικού φορτίου. Η εικόνα θα ήταν πολύ καλή στη χώρα μας εάν δεν υπήρχε η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον, σε 90 μέχρι σήμερα κράτη. Υπάρχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της Όμικρον όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία σε άλλες χώρες», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. 

«Ήδη προχωρούμε σε αυξημένη ιχνηλάτηση των περιστατικών και ίσως να υπάρξει και αυξημένο testing τις επόμενες ημέρες», ανέφερε. Επίσης πρόσθεσε, πως ανάλογα με τις εξελίξεις θα ληφθούν επιπλέον μέτρα αν χρειαστούν. Ωστόσο είπε ότι η χώρα μας δεν έχει μπει ακόμη και στην δίνη της Όμικρον, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Σ. Τσιόδρα, δεν αποκλείεται η Όμικρον να εγείρει την ανάγκη επιπλέον μέτρων: «Η κατάσταση στην Ευρώπη μάς ανησυχεί, μπορεί να οδηγήσει και σε μία μεγάλη πανδημία της Όμικρον στην Ευρώπη γι’ αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση και αν χρειαστεί να προταθούν επιπλέον μέτρα», ανέφερε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ωστόσο ότι τις ημέρες των γιορτών είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα που ήδη υπάρχουν.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε από την πλευρά της, ότι ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση για την οποία υπάρχουν ενδείξεις – αλλά όχι αποδείξεις ακόμα- ότι προστατεύει από την βαριά νόσηση όσον αφορά την Όμικρον προχωράει ικανοποιητικά στη χώρα μας καθώς 1 στους 2 από αυτούς που πρέπει με βάση τις συστάσεις, έχουν ήδη κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου.

Σύψας: Τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος μπορεί να είναι Όμικρον

Παίρνοντας τον λόγο ο Καθηγητής Νίκος Σύψας ανέφερε τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας θέσουν σε υποψία για Covid, ενώ όπως είπε, μπορεί να έχουμε προσβληθεί ακόμη και από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Τα συμπτώματα αυτά είναι: πυρετός, ξηρός βήχας, αγευσία και ανοσμία, δύσπνοια, γαστρεντερικές διαταραχές δύσπνοια.

 «Εϊναι συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Όταν το άτομο είναι εμβολιασμένο όμως και νοσήσει από κορονοϊό, έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος χωρίς πυρετό! Τα συμπτώματα, λοιπόν, αλλάζουν βάσει των μεταλλάξεων. Τώρα με τη Όμικρον, στοιχειά από την Αγγλία δείχνουν ότι: πονοκέφαλος, πονόλαιμος, φτέρνισμα, βήχας, καταρροή, είναι τα σύμπτωμα της Covid. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής δεν θα πρέπει να λέει ότι έχω κοινό κρυολόγημα, αλλά Covid και να προχωρά σε εργαστηριακό έλεγχο. Κατά προτίμηση PCR μοριακό, αλλά και αντιγονικό Rapid Test», ανέφερε ο κ. Σύψας. 

Μιλώντας για τη διάγνωση της Όμικρον ο Καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Σπυρίδων Πουρνάρας, σημείωσε πως δεν υπάρχει τεστ στο εργαστήριο της γειτονιάς να μας αποδείξει εάν έχουμε προσβληθεί από Όμικρον. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μόνο με γονιδιακό τεστ, το οποίο δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο.

«Ωστόσο, υπάρχουν μοριακά τεστ που χρησιμοποιεί η Δανία, από τα οποία μπορεί να εξαχθεί πολύ γρήγορα το συμπέρασμα εάν υπάρχει η μετάλλαξη Όμικρον. Υπάρχει παγκόσμια τάση να χρησιμοποιηθούν ευρέως τα τεστ αυτά. Η Δανία έχει real time δεδομένα για τις μεταλλάξεις με τη χρήση αυτών των τεστ», σημείωσε ο Καθηγητής.

Κοτανίδου: Πολύ καλά αποτελέσματα από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Στην ίδια εκδήλωση η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, σημείωσε πως οι έλληνες εντατικολόγοι έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο της προκλήσεις των αυξημένων νοσηλειών σε ΜΕΘ.

Ως προς τη θεραπευτική αντιμετώπιση του κορονοϊού, η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, κα. Αντωνία Κουτσούκου, σημείωσε πως η θεραπευτική αντιμετώπιση της Covid γίνεται στο νοσοκομείο και στις ΜΕΘ. Ο ασθενής που νοσηλεύεται στο σπίτι δεν θα πρέπει να λαμβάνει θεραπεία που μπορεί να του προκαλέσει ακόμη και προβλήματα, παρά να τον βοηθήσει, σημείωσε.

Οι βιταμίνες που λαμβάνουν συνήθως οι ασθενείς δεν βοηθούν. Τα σκευάσματα αυτά δεν έχουν θέση στη θεραπευτική μας φαρέτρα, πρόσθεσε ο Καθηγητής Νικόλαος Σύψας. 

«Ο θεραπευτικός αλγόριθμος που εγκρίθηκε πρόσφατα είναι αναρτημένος και ο οποιοσδήποτε γιατρός μπορεί να έχει πρόσβαση για να πάρει καλές πληροφορίες για τον ασθενή του. Η κορτιζόνη δεν θα πρέπει να δίνεται εκτός ενδείξεων», είπε ο κ. Σύψας, «γιατί μπορεί να βλάψει παρά να βοηθήσει τους ασθενείς».  

Λουκίδης: «Τα μονοκλωνικά δεν δίνονται σε ασθενείς που βρίσκονται σε νοσοκομείο»

Τα μονοκλωνικά αντισώματα πρέπει να δοθούν μέσα στις πρώτες 5 μέρες από την διάγνωση της Covid. Αιματολογικά νοσήματα, κακοήθειες, άνθρωποι σε βαριά ανοσοκαταστολή (μεταμοσχευμένοι) και οι έγκυες είναι τα άτομα που μπορούν να ωφεληθούν. Τα κριτήρια θα αλλάξουν τις επόμενες μέρες και θα υπάρξει διεύρυνση των ασθενών που θα μπορούν να τα λάβουν, είπε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Στέλιος Λουκίδης.  

«Τα αποτελέσματα από τις 28 μέρες παρατήρησης των πρώτων ασθενών στην Ελλάδα, θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε τα πρώτα δικά μας συμπεράσματα για την ανταπόκριση των ελλήνων ασθενών στη θεραπεία», ανέφερε ο ίδιος.

Σύψας: Άσχημα νέα για τα μονοκλωνικά αντισώματα απέναντι στην Όμικρον

Η θεραπεία με ρεμντεσιβίρη δεν επηρεάζεται από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, πρόσθεσε ο κ. Σύψας, ο οποίος είπε πως στις θεραπείες απέναντι στην Όμικρον έχουμε καλά νέα και κακά νέα. Τα κακά νέα είναι για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Μεγάλη μελέτη από την Πολωνία λέει, ότι από τα μονοκλωνικά διαθέσιμα σκευάσματα, μόνο ένα δουλεύει απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον. Τα αποτελέσματα στηρίχθηκαν σε πειράματα.

«Εφόσον επικρατήσει η Όμικρον τα μονοκλωνικά δεν θα δουλεύουν, εκτός από ένα», είπε.

Τσολιά: Το RNA εξαφανίζεται από τον οργανισμό μας λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής κα. Μαρίζα Τσολιά εξήγησε τον μηχανισμό δράσης των mRNA εμβολίων και σημείωσε πως δεν παρεμβαίνουν στο ανθρώπινο DNA και δεν το τροποποιούν, καθώς τα μόρια RNA με τα οποία παρασκευάζονται τα εμβόλια αυτά, παραμένουν μόνο λίγες ώρες στον οργανισμό μας και μετά αποβάλλονται.

Η τεχνολογία  mRNA είναι μια επανάσταση, είπε, και εκτίμησε ότι σύντομα θα δούμε να παρασκευάζονται κι άλλα εμβόλια για λοιμώδη νοσήματα με βάση αυτή την μεθοδολογία.

«Μπορούμε να το δίνουμε με ασφάλεια στις εγκύους» είπε εμφατικά και επισήμανε ότι «δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις από τον εμβολιασμό μετά από χρόνια στην υγεία των ανθρώπων που εμβολιάζονται τώρα».

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε έκκληση σε όλους τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν, ιδιαίτερα τώρα με την απειλή της Όμικρον. «Οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι απέναντι και στην μετάλλαξη Όμικρον. Δεδομένα που προκύπτουν από ελληνικές μελέτες το αποδεικνύουν αυτό», είπε.

Το 50% των δικαιούχων του εμβολιασμού της τρίτης δόσης έχει ήδη εμβολιαστεί, πρόσθεσε.

«Το όφελος υπάρχει ακόμη και για τις ομάδες μικρού κινδύνου και όχι μόνο για τις μεγαλύτερες ηλικίες, όπου είναι αδιαμφισβήτητη η προστασία. 750 χιλιάδες ζωές μόνο στην Ευρώπη και την Αμερική έχουν σωθεί χάρη στα εμβόλια», πρόσθεσε ο Καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

«85% με 90% προστατεύει το εμβόλιο στο να μην χάσουμε ανθρώπινες ζωές σύμφωνα με ελληνικά δεδομένα. Από τους έφηβους που εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα κανένα παιδί δεν κατέληξε σε ΜΕΘ», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Παρενέργειες εμβολίων: Η πιο σοβαρή, η περίπτωση θρόμβωσης με θρομβοπενία της AstraZeneca

Έχει παρατηρηθεί αναφυλακτική αντίδραση σε 1 με 2 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η περίπτωση θρόμβωσης με θρομβοπενία σε γυναίκες είναι η πιο σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια, που παρατηρείται σε 12 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού και αφορούν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Απόλυτες αντενδείξεις για το εμβόλιο δεν υπάρχουν, παρά μόνο εάν κάποιος έχει κάνει κάποια σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση στο παρελθόν, ή σε προηγούμενη δόση εμβολίου. Επίσης το ιστορικό θρόμβωσης με θρομβοπενία αποτελεί παράγοντα αντένδειξης. Αν κάποιος έχει ευαισθησίες σε κάποιο εμβόλιο, μπορεί να κάνει κάποιο άλλο εμβόλιο.

«Περισσότερα από 300 εμβόλια βρίσκονται σε κλινικές μελέτες σε όλο τον κόσμο και 24 ήδη κυκλοφορούν. Υπάρχει παγκόσμια προσπάθεια για να παραγωγή εμβολίων», ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας. 

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και θάνατοι στις ΜΕΘ

Προσπαθούμε με σωστή χρήση των αντιβιοτικών να μειώσουμε τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Έχουμε ξεκινήσει με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ εκπαίδευση του προσωπικού σε 10 μεγάλα νοσοκομεία, για τη μείωση του φαινομένου, είπε η Καθηγήτρια Ενατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου. 

«Είναι τεράστιο το πρόβλημα και μας απασχολεί επί χρόνια», πρόσθεσε ο Καθηγητής Τσιόδρας, και συνέχισε: «Ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να έχουμε αποτελέσματα, καθώς οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι σημαντικός παράγοντας νοσηρότητας και θνητότητας στις ΜΕΘ και συμβαίνει σε όλο τον κόσμο», είπε.

Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους σχετικά με την επίμαχη μελέτη για τις ΜΕΘ και πως αισθάνεται ο ίδιος με τα όσα γράφονται και ακούγονται, ο Καθηγητής Τσιόδρας αρνήθηκε να απαντήσει, καθώς όπως είπε, «η εκδήλωση είναι επιστημονική».

Γεράσιμος Σιάσος: «Η ομοψυχία είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση της πανδημίας»

Το καλωσόρισμα για την έναρξη της ενημερωτικής εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη συμβολή των Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως ανέφερε, τα δυο χρόνια της πανδημίας απέδειξαν ότι σε αυτή τη μάχη πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Εθνικό Σύστημα Υγείας, Πολιτεία, Πανεπιστήμια, Ιατρικές Σχολές, ιατρικοί σύλλογοι, ερευνητές, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό. Η ενότητα όλου του επιστημονικού χώρου, του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, των φορέων και η ομοψυχία ήταν καθοριστική για την έως σήμερα αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. “Με ενότητα, εγκυρότητα και αποτελεσματικότητα οφείλουμε να συνεχίσουμε μέχρι να κερδηθεί οριστικά η μάχη”, είπε χαρακτηριστικά.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης της Πανδημίας της Ιατρικής Σχολής, ο οποίος έκανε τις ερωτήσεις στους παρευρισκόμενους Καθηγητές και συντόνισε τις ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Δείτε το video με όλη την εκδήλωση του ΕΚΠΑ, τις απορίες του κοινού και τις απαντήσεις των επιστημόνων:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν