Μετάλλαξη Δέλτα: Σαρώνει στη Βόρεια Ελλάδα – Χτυπά νέους και ανήλικα παιδιά – Φόβος για τους μεγαλύτερους

  • Γιάννα Σουλάκη
Δέλτα
Εξαιρετικά ανήσυχοι δηλώνουν οι επιστήμονες για την τάση επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο ιδιαίτερα μεταδοτικός ιός διασπείρεται με μεγάλη ταχύτητα ανάμεσα στους νέους με μέση ηλικία τα 20 έτη, ενώ υπάρχουν ιδιαίτερα πολλά κρούσματα σε ανήλικους, από 10 έως 19 ετών!

Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούουν οι επιστήμονες για τον εφησυχασμό που έχει προκαλέσει η διασπορά του κορονοϊού ανάμεσα στους λιγότερο ευάλωτους νέους και όχι στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η νέα μετάλλαξη Δέλτα, όμως, που βρίσκει πρόσφορο έδαφος να διαδοθεί ανάμεσα στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες, δεν θα αργήσει να περάσει και στους ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας, όπως προειδοποιούν.

Το θέμα απασχόλησε ιδιαίτερα τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας την Πέμπτη (29/7). Όπως διαπίστωσαν, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, σημειώνεται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα σε πολύ νέους ανθρώπους.

Στο θέμα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι η εικόνα σε αυτές τις περιοχές θυμίζει την επιθετική έξαρση που είχε παρατηρηθεί πριν από τρεις εβδομάδες στον Νότιο Τομέα των Αθηνών.

Δείτε επίσης: Παπαευαγγέλου: 90% λιγότεροι θάνατοι με επιδημιολογικό φορτίο παρόμοιο με του Απριλίου

Συγκεκριμένα ζήτησε από τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση, να τηρούν τα μέτρα και να εμβολιαστούν:

“Όλοι οι ενήλικες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής -και ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι- να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουν χρήση των γνωστών μέτρων ατομικής προστασίας όταν έρχονται επαφή με εφήβους και νεαρούς ενήλικες”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Τάση κυριαρχίας της μετάλλαξης Δέλτα σε όλη τη Μακεδονία

Η τάση επικράτησης της ινδικής μετάλλαξης Δέλτα σημειώνεται σε πολλές περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα, στις 8 από 13 Περιφερειακές Ενότητες.

Τη “μερίδα του λέοντος” ωστόσο, φαίνεται να διατηρεί ολόκληρη η Μακεδονία με ποσοστά που ξεπερνούν το 50% ή ακόμα και το 75% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, έναντι της βρετανικής Άλφα μετάλλαξης που διαρκώς υποχωρεί.

Δείτε χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες ο ΕΟΔΥ, από το Δίκτυο Επιτήρησης των Μεταλλάξεων του SARS-CoV-2. Στην πρώτη στήλη εμφανίζονται τα ποσοστά της μετάλλαξης Δέλτα και στη δεύτερη στήλη, αυτά της μετάλλαξης Άλφα.

Η προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού CDC για τη μετάλλαξη Δέλτα και τα παιδιά

Από τις αρχές Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της αυξημένης μεταδοτικής ικανότητας των νέων μεταλλάξεων και ειδικά της Δέλτα.

Κι ενώ οι μεγάλες ταχύτητες της διασποράς αφορούν όλες τις ηλικίες, όπως τονίζουν οι επιστήμονες του CDC, τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί να αποτελέσουν “ιδιαίτερο στόχο” για τον ιό.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Σε περιοχές όπου ένα αυξανόμενο ποσοστό ενηλίκων εμβολιάζονται πλήρως κατά του COVID-19, αλλά τα παιδιά δεν εμβολιάζονται, μπορεί να αναμένεται ότι τους επόμενους μήνες όλο και μεγαλύτερα ποσοστά αναφερόμενων περιπτώσεων SARS-CoV-2 θα είναι μεταξύ των παιδιών».

Κι ενώ τα παιδιά ηλικίας 1-18 ετών έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας, σοβαρής ασθένειας που απαιτεί εντατική νοσοκομειακή περίθαλψη και θάνατο από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες, “η ακριβής επιβάρυνση του COVID-19 και οι μακροπρόθεσμες συνέπειές της στον παιδιατρικό πληθυσμό δεν έχουν ακόμη καθοριστεί και αποτελούν προτεραιότητα για περαιτέρω έρευνα”.

Ανησυχία και για τους ηλικιωμένους στην ηπειρωτική Ελλάδα

Αυξημένη ανησυχία υπάρχει, ωστόσο, όχι μόνο για τις μικρές ηλικίες, αλλά και για τους ηλικιωμένους που ζουν σε ορεινές περιοχές της χώρας. Εκεί η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων εμφανίζεται υψηλότερη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Την ίδια στιγμή είναι σημαντικά χαμηλά και τα εμβολιαστικά ποσοστά, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της επικράτειας.

Η κα. Παπαευαγγέλου επισήμανε τον πολύ σημαντικό κίνδυνο στις περιοχές αυτές να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων ανάμεσα σε ευάλωτους συνθρώπους μας, καθώς όπως είπε, μέσα στον Αύγουστο θα τους επισκεφθούν νεότεροι από τις μεγαλουπόλεις.

“Έκκληση, λοιπόν, οι ενήλικες αυτοί να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν, όσο είναι ακόμα καιρός”, ανέφερε.

Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει από όλους τους νέους που θα επιστρέψουν στα σπίτια τους από τα νησιά. Κάποιοι από αυτούς ενδέχεται να μεταδώσουν τον ιό στους μεγαλύτερους, γονείς και παππούδες.

“Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για μια εβδομάδα μετά την επιστροφή τους στις μεγαλουπόλεις, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό για να μην αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης στο περιβάλλον τους και παράλληλα να χρησιμοποιούν επιμελώς τα μέτρα ατομικής προστασίας και κυρίως την μάσκα στις επαφές τους με ευάλωτα άτομα του περιβάλλοντος”, κατέληξε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, κα. Παπαευαγγέλου.