Παπαευαγγέλου: 90% λιγότεροι θάνατοι με επιδημιολογικό φορτίο παρόμοιο με του Απριλίου

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
"Με επιδημιολογικό φορτίου Απριλίου, έχουμε 90% λιγότερους θανάτους", σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο εμβολιασμός έχει φέρει ήδη σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην επιδημία.

Η λιγότερη θνητότητα οφείλεται αποκλειστικά στην εμβολιαστική κάλυψη, όπως είπε η κα. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως τα οφέλη του εμβολιασμού, είναι πλέον ξεκάθαρα.

Παράλληλα σημείωσε ότι «όσο προχωράμε στο τέταρτο κύμα, το όφελος του εμβολιασμού γίνεται πιο ξεκάθαρο». Στη συνέχεια προχώρησε σε σύγκριση των δεδομένων από την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, όταν -όπως τόνισε- είχαμε 2.500 κρούσματα, 813 διασωληνωμένους και 79 θανάτους την ημέρα.

«Σήμερα, με το 62% του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει μία δόση εμβολίου, με παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, και τη μετάλλαξη Δέλτα απελαύνει, έχουμε 70% λιγότερες εισαγωγές, έχουμε 80% λιγότερους νοσηλευόμενους, 85% λιγότερους διασωληνωμένους και 90% λιγότερους θανάτους την ημέρα», τόνισε.

Παπαευαγγέλου: «Το «self test» δεν είναι τιμωρητικό για τους ανεμβολίαστους, αλλά απαραίτητο»

Η ίδια ανέφερε, ότι το 35% των νέων διαγνώσεων είναι από τα self tests, αλλά στους εργαζομένους το ποσοστό αυτό φτάνει στο 50%.  «Το self test δεν είναι τιμωρητικό μέτρο για τους ανεμβολίαστους, αλλά απαραίτητο», πρόσθεσε.

Ως προς το προφίλ της πανδημίας στην Ελλάδα σήμερα, σημείωσε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 25 έτη και, όπως πρόσθεσε, αυξάνονται τα νέα κρούσματα στις νέες ηλικίες.

Περίπου 2.500 άτομα άνω των 40 ετών νόσησαν την τελευταία εβδομάδα, και το 10% από αυτούς θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, διότι ήταν ανεμβολίαστοι, ενώ ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών.