Μεταλλαγμένος ιός: Τρία κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα προκαλούν ανησυχία για διασπορά

  • Γιάννα Σουλάκη
μεταλλαγμένος
Τρία μεταλλαγμένα στελέχη του ιού της Μεγάλης Βρετανίας εντόπισε το εργαστήριο αναφοράς του ΑΠΘ στη Βόρεια Ελλάδα. Οι επιστήμονες εικάζουν τώρα ότι υπάρχει διασπορά, καθώς τα τρία περιστατικά εντοπίστηκαν σε διαφορετικές περιοχές.

Στο εργαστήριο αναφοράς του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στη Βόρειας Ελλάδας ήρθε στο φως μια νέα σημαντική αποκάλυψη: η παρουσία τριών νέων περιστατικών του μεταλλαγμένου και πιο μεταδοτικού στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας σε διαφορετικές περιοχές: την  Πιερία, την Πτολεμαΐδα και τη Χαλκιδική. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο ιός έχει εντοπιστεί μόνο στην Αθήνα και την Κρήτη.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι τα περιστατικά δεν εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή, οι επιστήμονες εικάζουν ότι υπάρχει διασπορά στη Βόρεια Ελλάδα.

Αυτό λέει στο iatropedia.gr η Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αναφοράς Βορείου Ελλάδος, Άννα Παπά – Κονιδάρη:

«Είναι ταυτοποιημένα τρία περιστατικά από το μεταλλαγμένο Βρετανικό στέλεχος. Λίγα δείγματα εξετάσαμε μέχρι τώρα. Το γεγονός είναι ότι ήταν σε διαφορετικές περιοχές, σημαίνει ότι δεν είναι κάτι σπάνιο. Δεν είναι στη Θεσσαλονίκη. Εμείς εξετάζουμε μόνο αυτά που έρχονται σε μας, όχι τα δείγματα των νοσοκομείων. Υπάρχει παντού πιστεύω», τονίζει η Καθηγήτρια.

Δείτε επίσης – Βασιλακόπουλος: Γιατί τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις – Βοηθάει να φοράμε διπλή μάσκα;

Παπά: Πιο γρήγορα θα γίνεται πλέον η ταυτοποίηση των δειγμάτων

Η κα. Παπά σημειώνει, επίσης, όχι χάρη σε μια νέα σύγχρονη μέθοδο, μπορούν να έχουν αποτελέσματα μέσα σε ελάχιστες μέρες. Οι έλεγχοι τονίζει ότι θα επεκταθούν, οπότε θα υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα τις επόμενες μέρες με την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης και άλλων δειγμάτων:

«Ακολουθούμε μια νέα πολύ καλή μέθοδο, με την οποία σε 1-2 ημέρες έχεις αποτέλεσμα. Αυτό είναι το καλό μπορεί κανείς να επέμβει, αλλά προφανώς δεν υπάρχει και νόημα πια να επέμβει κανείς, ούτως ή άλλως οι ασθενείς είναι σε απομόνωση. Αλλά τουλάχιστον ξέρει κανείς ότι πρόκειται γι’ αυτό το στέλεχος».

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλα αποτελέσματα από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΒΕΑΑ), τα οποία θα ανακοινωθούν συνολικά στο τέλος της εβδομάδας.

Αρκουμανέας: Είναι πιο μεταδοτικό κατά 50%

Την ύπαρξη του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού και στην Βόρεια Ελλάδα και τις ενδείξεις διασποράς στην περιοχή, αποκάλυψε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Να σημειωθεί ότι μέχρι αυτήν την στιγμή, το μεταλλαγμένο στέλεχος είχε εντοπιστεί μόνο στην Αττική και την Κρήτη.

Όπως είπε: «Η μετάλλαξη της Βρετανίας είναι η μόνη που έχει εντοπιστεί στην χώρα μας. Μέχρι στιγμής είναι 59 κρούσματα αλλά εξετάζουμε και κάποια στην Βόρεια Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αρκετά πιο μεταδοτικό κατά 50%. Αυτή την στιγμή υπάρχει ανησυχία και περιμένουμε στοιχεία από την παγκόσμια κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: Μεταλλαγμένος ιός: Ενδείξεις διασποράς και στη Βόρεια Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν