Μεταλλαγμένος ιός: Όχι μόνο πιο μεταδοτικός αλλά και πιο θανατηφόρος, λένε οι Βρετανοί

  • Γιάννα Σουλάκη
μεταλλαγμένος
Την ώρα που οι ειδήσεις για τη μείωση των ποσοτήτων εμβολίων που παραδίδονται στην Ευρώπη από Pfizer και AstraZeneca έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στα κράτη - μέλη, μια νέα είδηση έρχεται να συμπληρώσει το παζλ του απόλυτου τρόμου: ο νέος παραλλαγμένος Βρετανικός ιός, που εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη δεν είναι μόνο πιο μεταδοτικός, αλλά και πιο θανατηφόρος.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι οι οποίοι προσβλήθηκαν από τη λεγόμενη «βρετανική παραλλαγή» της Covid-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς.

«Σε σύγκριση με τον παλιό ιό», φαίνεται ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος για εκείνους που έχουν τη νέα παραλλαγή», είπε ο Βάλανς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Αν πάρουμε ένα μέσο όρο κινδύνου, π.χ. για έναν άνδρα γύρω στα 60, ανά 1.000 ανθρώπους (σ.σ. αυτής της ηλικιακής ομάδας) που θα προσβληθούν, οι 10 αναμένεται ότι, δυστυχώς, θα πεθάνουν από τον ιό. Με τη νέα παραλλαγή, από τους 1.000 μολυσμένους ανθρώπους, ενδέχεται να πεθάνουν γύρω στους 13 ή 14», εξήγησε.

Τζόνσον: Δεν χαλαρώνουμε το lockdown

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, από την πλευρά του, είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του lockdown όσο ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει στα σημερινά, υψηλά επίπεδα και μέχρι να υπάρξουν ενδείξεις ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού λειτουργεί.

Αντιθέτως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα «για να προστατευθούν τα σύνορα», όπως είπε, «επειδή δεν θέλουμε, μετά από όλη αυτήν την προσπάθεια που καταβάλλουμε στη χώρα (…) να το διακινδυνεύσουμε επιτρέποντας να περάσει μια νέα παραλλαγή» του νέου κορονοϊού.

Εφόσον επιτευχθεί κάποια πρόοδος στη μείωση των κρουσμάτων, το πρώτο πράγμα που θα επαναλειτουργήσει στη χώρα είναι τα σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν