Μέσα στο 2017 θα ξεκινήσει το νέο ΠΕΔΥ- Γιατρός της γειτονιάς και 240 μονάδες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας ξανθός ανακοίνωσε από την Θράκη όου έκανε περιοδεία ότι παρατείνεται κατά έξι μήνες η εφαρμογή του νέου συστήματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας μέσω του ΠΕΔΥ καθώς είναι μεν μνημονιακή μας δέσμευση, αλλά δεν υπάρχουν οι ανάλογοι πόροι και ενεργοποιείται ένα ΕΣΠΑ.

Όπως είπε ο υπουργός, το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα  ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στο δεύτερο εξάμηνο θα αρχίσουν να λειτουργούν 240 νέες δομές (Τοπικές Μονάδες Υγείας) σε 60 αστικά κέντρα. Για τη λειτουργία τους θα απαιτηθούν 3.000 προσλήψεις γενικών γιατρών και άλλων επαγγελματιών Υγείας, που θα χρηματοδοτηθούν στην αρχική φάση από κονδύλι ΕΣΠΑ.

Το κόστος του νέου συστήματος υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ την διετία 2017 – 2018, και το επόμενο έτος θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ καθώς θα λειτουργεί πανελλαδικά.

Στην πρώτη φάση, πάντως, θα λειτουργήσουν πιλοτικά μονάδες σε δήμους όπως είναι η Νέα Φιλαδέλφεια, το Κορδελιό, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, το Κερατσίνι, το Πέραμα, η Μυτιλήνη και η Κομοτηνή. Και θα βασιστεί στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), οι οποίες θα στελεχώνονται με βασικές ιατρικές και λοιπές ειδικότητες και θα καλύπτουν έναν συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς.