Μεγάλος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση τα γενόσημα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ελλείψεις φαρμάκων
Είχαν υποσχεθεί αύξηση της διείσδυσής τους στην ελληνική αγορά. Το υποσχέθηκαν στους δανειστές μας, το υποσχέθηκαν στους Έλληνες φαρμακοβιομήχανους, το υποσχέθηκαν ο ένας (ΥΥΚΑ) ...στον άλλο (στον πρωθυπουργό). Τι έχει γίνει; Ένα Βατερλό έχει γίνει! Είμαστε ουραγοί στην ΕΕ. Πάλι! Και το "μάρμαρο" θα το πληρώσουν μεταξύ άλλων και οι φαρμακοποιοί.

Όπως δείχνουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα μερίδια των γενοσήμων τόσο σε δαπάνη ΕΟΠΥΥ (περίπου 11,5%) όσο και σε όγκο (περίπου 25,5%), βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και φέρνουν την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης. Σύμφωνα μάλιστα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), «αυτό στην πράξη σημαίνει τεράστια ζημία, πρωτίστως για τους ασθενείς που επιβαρύνονται με μεγαλύτερο κόστος, αλλά και για το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας που αφήνει αναξιοποίητη τη δυνατότητα σοβαρών εξοικονομήσεων που εκτιμάται ότι μπορούν να φθάνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ»!

Για τους Έλληνες φαρμακοβιομήχανους, «είναι ξεκάθαρο ότι η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μονοδιάστατης πολιτικής συμπίεσης των τιμών τους ή της επιβολής της υποχρεωτικής συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας. Αυτά τα -μνημονιακής έμπνευσης- μέτρα δοκιμάστηκαν και απέτυχαν αφού τελικά λειτουργούν ως μέτρα που ευνοούν τη χρήση των νέων εισαγόμενων φαρμάκων με προστασία πατέντου».

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καλεί την Πολιτεία:

– Να διορθώσει την τεράστια στρέβλωση της επιβολής clawback στα γενόσημα και τα οικονομικά φάρμακα. Είναι δεδομένο ότι τα γενόσημα όχι μόνο δεν αυξάνουν σε καμία περίπτωση τη δαπάνη, αλλά αντίθετα τη μειώνουν όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται

– Να επισπεύσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (πρωτόκολλα και φίλτρα συνταγογράφησης, έλεγχος της αποζημίωσης και της κατανάλωσης, κίνητρα για την επιλογή γενοσήμων και οικονομικότερων φαρμάκων από ιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς)

– Να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην ένταξη σε καθεστώς αποζημίωσης των νέων γενοσήμων φαρμάκων

Και δεν ανησυχούν μόνο οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι που ως γνωστόν, αποτελούν μεγάλη παγκόσμια δύναμη στα γενόσημα…

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηλείας μαζί με τους ιατρικούς συλλόγους Πύργου-Ολυμπίας και Αμαλιάδας στις 11/01 με θέμα την πρωτοβάθμια περίθαλψη και τη συνταγογράφηση.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος,  «απειλούνται οι φαρμακοποιοί, αν ο πελάτης τους προτιμήσει πρωτότυπο φάρμακο αντί για γενόσημο». Δείτε πως συμβαίνει αυτό: Ο ΕΟΠΥΥ εφαρμόζοντας το ν. 4472/2017, προβλέπει εκπτώσεις για όσα φαρμακεία δίνουν γενόσημα, ενώ τα φαρμακεία που δεν πετύχουν το στόχο του ΕΟΠΥΥ θα έχουν «ποινή».

Σύμφωνα με το ilialive.gr, ο κ. Θεοδωρόπουλος κατήγγειλε:

«Οι κυβερνώντες βρήκαν πατέντα για να κάνουν οικονομίες. Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της, όταν ένα γενόσημο δεν είναι καλό και από την άλλη προσπαθεί με κάθε τρόπο να προωθήσει τη χρήση γενοσήμων. Όταν ένας ασφαλισμένος πάρει το πρωτότυπο φάρμακο, το κράτος δεν επιβαρύνεται διότι πληρώνει την τιμή του γενοσήμου. Εντούτοις στην προσπάθεια προώθησης των γενοσήμων, όχι μόνο υποχρεώνουν τον ασφαλισμένο να πάρει γενόσημο, αλλά βάζουν πρόστιμο στο φαρμακοποιό όταν ο ασφαλισμένος πάρει το πρωτότυπο φάρμακο.

Φτάσαμε δηλαδή στο σημείο ο φαρμακοποιός να πληρώνει πρόστιμο, γιατί δεν έπεισε τον ασφαλισμένο να πάρει το γενόσημο αντί του πρωτότυπου. Με αυτό τον τρόπο ομολογούν ότι από πίσω υπάρχουν συμφέροντα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει επιβάρυνση προς τι όλη η σκηνοθεσία; Πρόσφατα βγήκαν παρτίδες γενοσήμων που ήταν επικίνδυνα αλλά δεν δόθηκε καμία δημοσιότητα και το θέμα ξεχάστηκε. Όλα έχουν να κάνουν με την έλλειψη ελέγχων που γίνονται σε άλλες χώρες».