Με μελανά χρώματα περιγράφουν οι ξένοι το σύστημα Υγείας στην χώρα μας

  • Iatropedia
Με το “φακελάκι” να αποτελεί την πρώτη λέξη στο σχετικό κείμενο, το CNN ξεκινάει την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στο ελληνικό δημόσιο σύστημα Υγείας. Και η πικρή αλήθεια είναι ότι δύσκολα ακόμα και ένα ελληνικό κείμενο θα απέφευγε την αναφορά σε αυτή την εγγενώς καταστροφική “συνήθεια” που, δυστυχώς, επικρατεί στα νοσοκομεία μας.

Το συγκεκριμένο κείμενο αναρτήθηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν ακόμα οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ήταν σε πολύ κρίσιμη καμπή και η εξέλιξή τους, μόνο ευοίωνη δεν φάνταζε για την χώρα μας. Είναι, όμως, ένα κείμενο που αποτυπώνει μαρτυρίες γνήσιων επαγγελματιών του ελληνικού συστήματος Υγείας, αλλά και απλών ασθενών, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία μας.

Μεταξύ άλλων, στο ρεπορτάζ αναφέρονται τα εξής:

“Στα πρόθυρα της κατάρρευσης…”

“Οι ειδικοί λένε ότι το σύστημα υγείας της χώρας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Οι κρατικές δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 25% μεταξύ 2009 και 2012, όπως όριζε το ανώτατο όριο για τις δαπάνες αυτές από το πακέτο διάσωσης της χώρας το 2010.

Οι δαπάνες για τα φάρμακα μειώθηκαν κατά 32% από το 2010. Και η χώρα χρωστάει σε διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες 1,1δισ ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων.

Με τη χώρα να στερεύει από μετρητά, οι διεθνείς οργανώσεις προειδοποιούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειψη σε φάρμακα μέσα σε λίγες εβδομάδες”.

“Διάδρομοι με ράντζα και αύξηση των αυτοκτονιών”

“Οι στενοί διάδρομοι είναι γεμάτοι με ασθενείς σε κρεβάτια, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι με ορούς και σωλήνες διατροφής επάνω τους. Κάποιοι κοιμούνται, άλλοι απλά κοιτάζουν στο ταβάνι. Περιμένουν ώρες για ένα διαθέσιμο δωμάτιο.

Ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα έχει αυξηθεί. Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), το συνολικό ποσοστό των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 35% μεταξύ του 2010, όταν και η οικονομική κρίση χτύπησε πρώτα τη χώρα, έως και το 2012”.

“Εξαντλητικές εφημερίες”

“Τα νοσοκομεία στην Ελλάδα, έχουν συχνά μια πολιτική αποδοχής ασθενών μόνο σε 'ημέρες έκτακτης ανάγκης', δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Αν δεν είναι η 'σωστή' μέρα, οι άνθρωποι που χρειάζονται ιατρική φροντίδα πρέπει να πάνε σε άλλο νοσοκομείο. Η εισροή των ασθενών ασκεί επιπλέον πίεση στο ήδη ταλαιπωρημένο προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης.

Ένας χειρουργός μπορεί να κάνει 10ωρες βάρδιες, πέντε ημέρες την εβδομάδα και ανά δύο ημέρες να είναι και σε 'επιφυλακή' για να πάει στο νοσοκομείο ανά πάσα στιγμή. Η δουλειά του γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται (σ.σ. στα δημόσια νοσοκομεία) επειδή οι ασθενείς δεν έχουν τα χρήματα για ιδιωτική περίθαλψη.

Επίσης, ο ίδιος χειρουργός είδε τον μισθό του να κόβεται από τα 2.200 στα 1.500 ευρώ τον μήνα μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κατά μέσο όρο εκτελεί τρία χειρουργεία την ημέρα, περνώντας συνολικά έξι ώρες στο χειρουργικό δωμάτιο”.

http://money.cnn.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην λαίλαπα της νέας συμφωνίας σαρώνονται και τα ΜΥΣΥΦΑ – Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν…!