Με καισαρική 1 στα 2 παιδιά!

  • Iatropedia
Ραντεβού …για να γεννήσουν δίνουν οι περισσότερες Ελληνίδες τα τελευταία χρόνια αποφεύγοντας τόσο οι ίδιες όσο και οι γιατροί τους φυσικά τους φυσιολογικούς τοκετούς.

Σύμφωνα με τους εδικούς που συμμετέχουν στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, οι μισές γεννήσεις (ποσοστό 50%), γίνονται με καισαρική τομή στην Ελλάδα, τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια Νοσοκομεία.

Μάλιστα όπως σημειώνουν οι ειδικοί το ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική τομή στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις δύο τελευταίες δεκαετίες και αγγίζει πλέον το 45%, ποσοστό που συναντάται κυρίως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και όχι στις ευρωπαϊκές χώρες.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής Εταιρίας, κ. Άρης Αντσακλής, δείχνουν ότι οι καισαρικές παρουσιάζουν αύξηση σε πολλές χώρες παγκοσμίως, της Ελλάδας μη εξαιρουμένης. Στην Ελλάδα το ποσοστό των καισαρικών τομών κυμαίνεται από 35 έως 45%, ανάλογα με το νοσοκομείο και τη γεωγραφική περιοχή.

Ως κύριοι λόγοι της αύξησης των καισαρικών τομών αναφέρονται από τον ειδικό η αυξημένη ηλικία των γυναικών που μένουν έγκυες, η ελαχιστοποίηση των κινδύνων του τοκετού στην περίπτωση της καισαρικής, ο αυξημένος αριθμός των πολύδυμων κυήσεων -λόγω της αύξησης των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής- για τις οποίες η καισαρική είναι μονόδρομος, αλλά και η επιθυμία των γυναικών να φέρουν στον κόσμο τα βρέφη τους συγκεκριμένη ώρα και ημέρα έπειτα από συνεννόηση με τον γιατρό τους. Ιατρικοί λόγοι που επιβάλλουν την καισαρική είναι συνήθως η θέση του εμβρύου και η προηγούμενη γέννα με καισαρική.