Ματίνα Παγώνη για αφρικανική σκόνη: «Όχι γυμναστική έξω και κλειστά παράθυρα στο σπίτι»

  • Iatropedia newsroom
αφρικανική σκόνη
Την αποφυγή πανικού για την αφρικανική σκόνη, αλλά προσοχή στις εξωτερικές δραστηριότητες προτείνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Για την αφρικανική σκόνη που έχει «σκεπάσει» τη χώρα μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, δίνοντας οδηγίες για τους πολίτες.

Όπως τόνισε, δεν υπάρχει λόγος για πανικό για την αφρικανική σκόνη, αλλά ειδικότερα οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προσέχουν τις δραστηριότητές τους. Μέχρι να «περάσει» η αφρικανική σκόνη, οι πολίτες πρέπει να αποφύγουν τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. «Αφήστε το περπάτημα για άλλη μέρα. Μην κάνετε σήμερα τα χιλιόμετρα που πρέπει», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ενώ ανέφερε ότι μπορεί να επξηρεαστούν και από την ηχορύπανση στην Αθήνα ή τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Όσον αφορα τα παιδιά, δεν πρέπει να παίξουν στις παιδικές χαρές, ενώ στο σχολείο καλό θα ήταν να φοράνε μάσκες, πρότεινε η κ.Παγώνη. Γενικότερα, όλες οι δραστηριότητες πρέπει να περιοριστούν σε εσωτερικούς χώρους για παιδιά και μεγάλους, και αν χρειαστεί να είμαστε έξω έστω και για λίγο πρέπει να φοράμε μάσκα (προτιμότερο τύπου ΚΝ95).

Η κ.Παγώνη εφιστά την προσοχή στις ευπαθείς ομάδες, ειδικά με πνευμονολογικά προβλήματα, ωστόσο ανέφερε ότι δεν υπήρχαν αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Όσοι πήγαν στο νοσοκομείο, ήταν από ευπαθείς ομάδες επειδή τρόμαξαν ή επειδή χρειάστηκε απλά να αλλάξουν τη δοσολογία των φαρμάκων τους», είπε. Αν παρατηρήσουν κάποια συμπτώματα, όπως έντονο βήχα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

Τέλος, πρότεινε τα παράθυρα του σπιτιού να παραμείνουν κλειστά καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας για να μην μπει η αφρικανική σκόνη, και αν είναι ανάγκη να τα ανοίξουμε, να γίνει μόνο για λίγο τις πρώτες πρωινές ώρες.

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI