Μάθετε μέσα από εικόνες τι προκαλεί ο ήλιος στην επιδερμίδα σας

  • Iatropedia
Είναι ωραίο συναίσθημα να χαλαρώνετε κάτω από τον ήλιο, ειδικά αν είστε σε περίοδο διακοπών, αλλά, πλέον, ακόμα και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι μπορεί να βλάψει την υγεία σας μακροπρόθεσμα.

Με την πάροδο των ετών, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο που διατρέχετε για ρυτίδες, κηλίδες, φολιδωτά μπαλώματα στο δέρμα (ακτινική κεράτωση) και καρκίνο του δέρματος.

Δείτε πώς τα σημάδια που αφήνει στο δέρμα σας ο ήλιος, εκτός από το απλό “μαύρισμα” ή το γνωστό, απλό “έγκαυμα”:

Έγκαυμα 2ου βαθμού

Το έγκαυμα 2ου βαθμού καταστρέφει τα βαθιά στρώματα του δέρματος και τις νευρικές απολήξεις. Είναι συνήθως πιο επώδυνο και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί από το απλό έγκαυμα. Μπορεί να έχετε ερυθρότητα και οίδημα. Αν σχηματιστούν φουσκάλες, μην τις σπάσετε, αφού μπορεί να προκαλέσετε μεγαλύτερη μόλυνση.

Ρυτίδες

Οι ακτίνες του ήλιου μπορεί να σας κάνουν να φαίνεστε πιο μεγάλοι από την ηλικία σας. Το υπεριώδες φως του ήλιου καταστρέφει τις ίνες στο δέρμα σας, που συνιστούν την ελαστίνη. Όταν συμβαίνει αυτό, το δέρμα αρχίζει να κρεμάει.

Πανάδες (μέλασμα)

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο δημιουργεί σκούρες επιφάνειες σε μερικές περιοχές του δέρματός σας. Είναι κάτι κοινό μεταξύ των γυναικών που είναι έγκυες, αλλά συμβαίνει και στους άνδρες κάποιες φορές. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό ανά πάσα στιγμή, αν έχετε μέλασμα, επειδή το φως της ημέρας μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Ακτινική κεράτωση

Αυτά τα κόκκινα, καφέ, ή στο χρώμα του δέρματος μπαλώματα στο δέρμα είναι μικρά και φολιδωτά. Εκδηλώνονται όταν εκτίθεστε πολύ στον ήλιο. Συνήθως εμφανίζονται στο κεφάλι, το λαιμό, ή τα χέρια, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν και σε άλλα μέρη του σώματός σας.

Ακτινική χειλίτιδα

Εμφανίζεται συνήθως στο κάτω χείλος, και μπορεί να έχει μορφή φολιδωτού μπαλώματος, να είναι ξηρό, να έχει ρωγμές, ή να έχει ελαφρύ πρήξιμο.

Πλακώδες καρκίνωμα

Αυτός ο τύπος καρκίνου του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί σαν ένα κοκκινωπό εξόγκωμα, με φολιδωτή υφή που αιμορραγεί ή έχει κρούστα, ή προκαλεί μια πληγή που δεν επουλώνεται. Εμφανίζεται πιο συχνά στην μύτη, το μέτωπο, τα αυτιά, το κάτω χείλος και τα χέρια.

Νόσος Bowen

Αυτό είναι ένα είδος καρκίνου του δέρματος που μένει στην επιφάνεια του δέρματός σας. Μπορεί επίσης να το ακούσετε ως ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα “in situ”. Σε αντίθεση με το καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων, η νόσος του Bowen δεν εξαπλώνεται στο εσωτερικό του σώματός σας. Εκδηλώνεται με φολιδωτές, κοκκινωπές κηλίδες που μπορεί να δημιουργήσουν κρούστα.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος, αλλά και η πιο εύκολη να αντιμετωπιστεί. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα εξαπλώνεται σιγά-σιγά. Οι όγκοι μπορεί να έχουν πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένου ενός λευκού-περλέ ή κηρώδους εξογκώματος, συχνά με ορατά αιμοφόρα αγγεία, στα αυτιά, το λαιμό, ή το πρόσωπο. Ένας όγκος μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως μια επίπεδη, φολιδωτή περιοχή στο χρώμα του σώματος ή καφέ απόχρωσης στην πλάτη ή το στήθος σας.

Μελάνωμα

Δεν είναι τόσο κοινή όσο οι άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος, αλλά είναι η πιο σοβαρή. Πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν μια αλλαγή στην όψη μιας ελιάς ή στην όψη μιας πιο χρωματισμένης περιοχή της επιδερμίδας. Το μελάνωμα μπορεί να επηρεάσει το δέρμα μόνο, ή μπορεί και να εξαπλωθεί σε όργανα και οστά. Μπορεί να θεραπευτεί μόνο εάν ακολουθήσετε εγκαίρως την κατάλληλη θεραπεία.

http://www.webmd.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως ο ήλιος καταστρέφει το δέρμα ακόμη και με αντηλιακά

Πως θεραπεύονται και εξαφανίζονται οι πανάδες από το δέρμα