Μαστίτιδα: Πως θα ανακουφιστείτε από τον πόνο!

  • Iatropedia
Η μαστίτιδα είναι φλεγμονή του μαζικού αδένα. Είναι συχνή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αιτιολογία της μαστίτιδας είναι η στάση του γάλακτος και ο τραυματισμός της θηλής, που αποτελεί πύλη εισόδου μικροβίων. Το γάλα είναι καλό καλλιεργητικό υλικό και ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.

Γράφει η Χριστίνα Τσιώνου , Γυναικολόγος- Χειρουργός Μαστού

Τα αιτία της στάσης είναι απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου, πίεση του μαστού ( σφικτό σουτιέν ), απότομος απογαλακτισμός και παράλειψη γευμάτων.

Συμπτώματα είναι ερυθρότης, πόνος, πυρετός.

Η αντιμετώπιση συνίσταται σε συνέχιση θηλασμού, με σωστή τοποθέτηση του βρέφους και σε διαφορετικές στάσεις ώστε να αδειάζουν όλοι οι πόροι.Επίσης ανακουφίζει η αποσυμφόρηση με το χέρι και κομπρέσες ζεστές ή κρύες ανάλογα με τι ανακουφίζει την κάθε γυναίκα. Δίνουμε αντιβιοτικά και αντιπυρετικά η αντιφλεγμονώδη, όταν χρειάζεται .

Τα φύλλα λάχανου, κρύα, τοποθετούνται πάνω στο μαστό,, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και είναι πολύ αποτελεσματικά.

Η μαστίτιδα αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα, που είναι η συλλογή πύου. Εδώ μόνο τα αντιβιοτικά δεν είναι αρκετά και πρέπει να γίνεται συνδυασμός με αναρροφήσεις του πύου και καλλιέργεια.

Το πιο συχνό μικρόβιο είναι ο σταφυλόκοκκος. Στην περίπτωση που η τακτική αυτή δεν αποδώσει γίνεται διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος.

Είναι μια κατάσταση που χρειάζεται υπομονή, δεν κινδυνεύει όμως ούτε η μητέρα ούτε το νεογνό.

Χριστίνα Τσιώνου , Γυναικολόγος- Χειρουργός Μαστού

Διευθύντρια Κλινικής μαστού, Ν. Μητέρα

Τ: 210-7757016 / 210-7787727

info@maternityhealth.gr