Μάσκες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους σε Αχαϊα και Ιωάννινα – Έκτακτα μέτρα

  • Γιάννα Σουλάκη
μάσκες
Μίνι lockdown σε Αχαΐα και Ιωάννινα για τον περιορισμό της εξάπλωση της πανδημίας Covid-19. Τα μέτρα προβλέπουν απαγόρευση των συναθροίσεων πολιτών άνω των 9 ατόμων και αναστολή λειτουργίας όλων των καταστημάτων από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

Σε έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας εξετάστηκαν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Αχαΐα καθώς και στο Δήμο Ιωαννιτών, Π.Ε Ιωαννίνων. Τα περιοριστικά μέτρα αποφασίστηκαν όταν διαπιστώθηκε μεγάλη έξαρση του κορονοϊού στις περιοχές αυτές και για τον περιορισμό της εξάπλωσης του.

Στη συνέχεια με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.
  • Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων. Τέλος, να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από αύριο, Τρίτη (06.10.2020) έως και τη Δευτέρα (12.10.2020).