Μαργαρίτης Σχοινάς στις ΚΟΜΥ Συντάγματος: «Η Ελλάδα κάνει ένα μικρό θαύμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας»

  • Γιάννα Σουλάκη
Σχοινάς
Απόλυτα ικανοποιημένος από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αμέσως μετά την επίσκεψή του στον σταθμό Μετρό Συντάγματος, όπου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, πραγματοποιούν από το πρωί δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους.

«Η Ελλάδα που είναι μια χώρα με δεδομένο μέγεθος και υποδομές, κάνει ένα «μικρό θαύμα» στην αντιμετώπιση της πανδημίας», δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της επίσκεψής του στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος  συνοδευόταν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Ο κ. Σχοινάς, ο οποίος ξεκίνησε την επίσκεψή του στην χώρα μας την Πέμπτη από το κέντρο εμβολιασμού «Προμηθέας», τόνισε ότι το πρόγραμμα των Κινητών Ομάδων Υγείας ΚΟΜΥ, «είναι ένα σύμβολο μιας Ευρώπης που είναι κοντά στον πολίτη την ώρα της μάχης», προσθέτοντας ότι τα 500 κινητά συνεργεία ειδικά εξοπλισμένα, είναι «πληρωμένα 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπληρώνοντας ότι είναι «ο,τι πιο καλοξεδεμένο μπορούσε να κάνει η Ευρώπη με τα χρήματά της στην κορυφαία στιγμή της μάχης».

Εξήρε μάλιστα το σημαντικό έργο που επιτελούν, λέγοντας ότι «επισκέπτονται όλη την επικράτεια, την κάθε εσχατιά της χώρας, τις δομές των ηλικιωμένων και πρωταγωνιστούν, όπως βλέπετε, σε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ελέγχου, τεστ, συμμετέχουν στη μεγάλη προσπάθεια του εμβολιασμού»

Τόνισε δε ότι η μάχη απέναντι στην πανδημία συνεχίζεται, αλλά πλέον «βλέπουμε πια μια προοπτική εξόδου και με όλες αυτές τις κοινές δράσεις των ελληνικών αρχών και με τη συμπαράσταση με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και το πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα του εμβολιασμού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

Κικίλιας: «Πολύ μεγάλη συνεισφορά» από την πλευρά της ΕΕ

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας από την πλευρά του καλωσόρισε τον επίτροπο και αντιπρόεδρο της ΕΕ, Μαργαρίτη Σχοινά «σε ένα από τα πιο επιτυχημένα χρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που υλοποιείται στη χώρα μας και του οποίου πλέον την τεχνογνωσία ζητούν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης: Το πρόγραμμα των Κινητών Ομάδων Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας», όπως τόνισε.

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε στο πρόσωπο του κ. Σχοινά την ΕΕ για την «πολύ μεγάλη συνεισφορά», προσθέτοντας:

«Να θυμίσω ότι η Ε.Ε. χρηματοδοτεί εξολοκλήρου το πρόγραμμα αυτό. Θα ήθελα να πω ότι όπως προχωράμε με ταχείς ρυθμούς πλέον τους εμβολιασμούς – και θα προχωρήσουμε ακόμα ταχύτερα από τον επόμενο μήνα – είναι πάρα πολύ σημαντικός ο συνδυασμός «εμβολιάζομαι, άρα χτίζω ένα τείχος ανοσίας» και από την άλλη «τεστάρομαι, άρα γνωρίζω σε ποια κατάσταση βρίσκομαι ως προς την Covid και παίρνω τα σωστά μέτρα ατομικής προστασίας, προφυλάσσω την οικογένειά μου και τους συνανθρώπους μου». Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση και στην επιστροφή στην κανονικότητα», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Αρκουμανέας: Οι ΚΟΜΥ ήταν το «όπλο» που μας βοήθησε στην πανδημία

Από την πλευρά του ΕΟΔΥ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Παναγιώτης Αρκουμανέας μίλησε για το σημαντικό έργο των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ:

«Σε όλα τα νησιά, στα σύνορα, βοηθούν στους εμβολιασμούς, έχουν πάει σε εκατοντάδες ιδρύματα, έχουν εμβολιάσει χιλιάδες ανθρώπους που είχαν ανάγκη, ειδικά ηλικιωμένους που δεν μπορούσαν να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα, πήγαν οι Κινητές Ομάδες. Πραγματικά σε αυτούς τους πολύ δύσκολους μήνες, αυτόν τον έναν χρόνο, οι Κινητές Ομάδες ήταν το «όπλο» που μας βοήθησε πάρα πολύ να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με την επιτυχία που έχει μέχρι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Ευχαριστούμε για ακόμη μία φορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Κικίλιας: Παρακολουθούμε στενά τις μεταλλάξεις

Αναφορά στις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού που εμφανίζονται πλέον και στην Ελλάδα έκανε επίσης, ο κ. Κικίλιας, ο οποίος αποκάλυψε ότι η συνεργασία ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα θα συνεχιστεί για να αντιμετωπιστεί η πίεση που υπάρχει στην Αττική.

Υπάρχει δίκτυο για την παρατήρηση και επίβλεψη των μεταλλάξεων στη χώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες είπε και πρόσθεσε: «Πάντα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις. Οι επιστήμονες παγκοσμίως παρακολουθούν το φαινόμενο» το οποίο όπως είπε «δημιουργεί νέα δεδομένα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», ενώ τόνισε «γνωρίζω ότι όλοι έχουμε προσπαθήσει πολύ και υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, όμως υπάρχει και η ελπίδα των εμβολίων που την βλέπουμε μπροστά μας. Είμαι πεπεισμένος πως θα τα καταφέρουμε».

Ο υπουργός Υγειάς επισήμανε επίσης ότι «εξετάζουμε και την υλοποίηση και άλλων συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπίσουμε την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στην Αττική».