Μαγνητικά νανοσωματίδια «στοχοποιούν» κρυμμένους όγκους!

  • Iatropedia
Βρετανοί ερευνητές του Dartmouth Center of Nanotechnology Excellence δημιούργησαν μια νέα γενιά μαγνητικών νανοσωματιδίων για την θεραπεία στο μέλλον βαθειά κρυμμένων και δυσπρόσιτων καρκινικών όγκων.

Τα νανοσωματίδια με σχήμα λουλουδιού σχεδιάσθηκαν για υψηλές επιδόσεις σε χαμηλού επιπέδου μαγνητικά πεδία ενώ το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία μαγνητικών νανοσωματιδίων ακανόνιστου σχήματος, προοριζόμενα για την αντιμετώπιση καρκινικών όγκων με την μέθοδο της κλινικής υπερθερμίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος προβλέπει την αύξηση της θερμοκρασίας μέρους ή ολόκληρου του σώματος πάνω από το φυσιολογικό, με σκοπό να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα. Όμως απαιτείται συγκεκριμένη εφαρμογή θερμότητας και παραμονή του καρκινικού όγκου υπό ακριβή θερμοκρασία, για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Αυτή είναι δουλειά για τα μαγνητικά νανοσωματίδια: με την είσοδό τους στο σώμα, θα θερμαίνονται με ενέργεια από φως, ήχο ή εναλλασσόμενα μαγνητικά κύματα και θα «ψήνουν» τα καρκινογόνα κύτταρα. Φαντάζει απλό, αλλά δεν είναι. Η εφαρμογή κυμάτων εναλλασσόμενων ραδιοσυχνοτήτων παράγει περιττή θερμότητα η οποία μπορεί να βλάψει και υγιή ιστό. «Μέχρι σήμερα τα περισσότερα σωματίδια που είναι διαθέσιμα έχουν σχεδιαστεί για να εφαρμόζουν υπερθερμία σε υψηλής συχνότητας, ισχυρά μαγνητικά πεδία. Ωστόσο υπάρχουν όρια στην εφαρμοζόμενη συχνότητα και ισχύ» εξηγεί ο Fridon Shubitidze, αναπληρωτής καθηγητής μηχανολογίας στην Thayer School of Engineering του Dartmouth College.

Η ανάπτυξη μαγνητικών νανοσωματιδίων που θα παράγουν θερμότητα σε χαμηλότερα επίπεδα αποτελεί «σημαντικό βήμα για να καταστεί η κλινική υπερθερμία μια βιώσιμη θεραπεία» επισημαίνει στην επιθεώρηση Journal of Applied Physics. Οι ερευνητές πάντως προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε θεραπεία βασισθεί στα ευρήματα των σχετικών ερευνών θα πρέπει προηγουμένως να αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική κατά την διάρκεια κλινικών δοκιμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';