Μαγιορκίνης: «Ο εμβολιασμός των νέων μεγάλωσε το τείχος ανοσίας»

  • Γιάννα Σουλάκη
Μαγιορκίνης
Βελτίωση παρατηρείται στην εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό και τον καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Θετικά είναι τα δεδομένα από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς όπως ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 9% λιγότερες διαγνώσεις και 2% λιγότεροι θάνατοι. Η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Ωστόσο, η αύξηση στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 8%, όπως είπε ο ίδιος, ενώ την ίδια στιγμή το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων από τα νοσοκομεία συγκλίνει στη μονάδα. Αυτό σημαίνει πως όσοι εισάγονται, αντίστοιχοι είναι και όσοι παίρνουν εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

«Η επιδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης και τάσεις συρρίκνωσης. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, διότι η πορεία της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Είναι δεδομένο ότι αρκετοί επιστρέφουν από τις διακοπές και τα πράγματα θα αλλάξουν», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο εμβολιασμός αύξησε το τείχος ανοσίας

Από την άλλη πλευρά , σχολίασε, ο εμβολιασμός των νέων έχει αυξήσει το τείχος ανοσίας και η βοήθειά τους είναι κρίσιμης σημασίας. «Γι’ αυτό ευχαριστούμε όσους έσπευσαν να εμβολιαστούν πριν από τις διακοπές και παρακαλούμε όσους δίσταζαν».

Ο ίδιος τόνισε ότι σε ένα μήνα περιμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας και η συμβολή όλων θα είναι κρίσιμη στον περιορισμό της αύξησης της επιδημικότητας.

Η επιδημία μπαίνει σε διαφορετικό μεταβατικό στάδιο

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι η επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα μπαίνει σε ένα διαφορετικό μεταβατικό στάδιο, όπου οι εύπορες χώρες, με μαζικά προγράμματα εμβολιασμού επιχειρούν την επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ οι λιγότερο εύπορες χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες δόσεις εμβολίου.

«Η αντίθεση αυτή είναι ακόμα πιο έντονη από το γεγονός ότι υπάρχει ένα ποσοστό του πληθυσμού στις εύπορες χώρες που ενώ του δίνεται η δυνατότητα να εμβολιαστεί δεν το έχει κάνει. Η ενίσχυση του εμβολιασμού και η επιστροφή στην κανονικότητα των εύπορων χωρών επιταχύνει αυτόματα τον εμβολιασμό και των λιγότερο εύπορων χωρών και αυτό θα έχει ως συνέπεια την μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης μεταλλαγμένων στελεχών τα οποία επανατροφοδοτούν την επιδημία στις εύπορες χώρες» σημείωσε και τόνισε:

«Είναι πια ξεκάθαρο ότι ζούμε σε ένα παγκόσμιο χωριό και οι αποφάσεις εδώ έχουν θετικές ή αρνητικές αντανακλάσεις σε όλο τον κόσμο», κατέληξε ο Καθηγητής.