Μαγιορκίνης: 15% με 20% πιο κάτω σήμερα τα κρούσματα στην έκθεση του ΕΟΔΥ «Μπαίνουμε σε φάση συρρίκνωσης»

  • Γιάννα Σουλάκη
Μαγιορκίνης
Μειωμένα αναμένεται να είναι τα κρούσματα του κορονοϊού στη σημερινή εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη.

«Μπαίνουμε σε φάση συρρίκνωσης του πανδημικού κύματος», δήλωσε σήμερα ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, εξηγώντας πως πλέον έχει πέσει η μεταδοτικότητα, όπως είπε.

Μιλώντας σήμερα στο Mega, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των κρουσμάτων θα παρουσιάσει μείωση, γύρω το 15% με 20% πιο κάτω. Εισερχόμαστε στη φάση της συρρίκνωσης, γεγονός που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες γιατί έχει πέσει ο δείκτης της μεταδοτικότητας. Αυτό θα φέρει και επιπέδωση στις διασωληνώσεις, με τον αριθμό τους να μην ξεπερνά τις εκατό πενήντα».

Για την έξαρση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη περίοδο στον αριθμό των κρουσμάτων ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε: «Η έξαρση του κορωνοϊού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οφείλεται κυρίως στις μεταλλάξεις 04 και 05 που έχουν δημιουργηθεί».

«Όσοι είναι πάνω από 70 ετών, πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου τώρα, γιατί μειώνει την πιθανότητα νόσησης κατά 98% », τόνισε ο ίδιος.

Τέλος, ερωτώμενος για την μακρά Covid (long covid) ο Καθηγητής ανέφερε πως, για τους πολίτες τους οποίους ταλαιπωρούν επί μακρόν τα συμπτώματα αυτά υπάρχουν τα ιατρεία «long covid», όπου μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια.