Μ. Θεμιστοκλέους: Σε δύο μήνες θα ξεκαθαρίσουν οι λίστες των χειρουργείων – Τι θα γίνει με τις ελλείψεις αίματος

  • Γιάννα Σουλάκη
χειρουργεία
Απαντήσεις για όλα τα φλέγοντα θέματα της Υγείας που βρίσκονται σε εξέλιξη εντός και εκτός Βουλής έδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας από την Ολομέλεια της Βουλής για τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία, τις προσλήψεις προσωπικού και την παράδοση των ακριβών φαρμάκων στο σπίτι των ασθενών, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έδωσε το στίγμα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ Newsroom, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα ραντεβού για επεμβάσεις και τις λίστες αναμονής για  χειρουργείο, όπου σημειώνονται μεγάλες αναμονές.

Το πρόβλημα με τις λίστες το αντιμετωπίζουν πολλά συστήματα υγείας ανά τον κόσμο, σημείωσε και εξήγησε πώς στα ογκολογικά περιστατικά δεν υπάρχει αναμονή:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μία λίστα η οποία δεν έχει εκκαθαριστεί ποτέ στα νοσοκομεία. Υπάρχουν περιστατικά στις λίστες των νοσοκομείων τα οποία είναι 4 – 5 χρόνια και μας δίνουν μία ψευδή εικόνα. Για να μπορέσεις να κάνεις μια ξεκαθάριση, χρειάζεται αυτό που λέμε μεθοδικότητα και επιμονή. Για να μπορέσεις να κάνεις μία εκκαθάριση μιας λίστας πρέπει να την έχεις ψηφιοποιήσει πρώτα και να έχει ένα κεντρικό σύστημα το οποίο να μπορεί να παρακολουθεί και να βλέπει. Και εδώ θα ήθελα να πω ότι αυτή τη διαδικασία θα ακολουθήσει, τους επόμενους δύο μήνες περίπου θα έχουμε την πλήρη εικόνα έτσι ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε και να μειωθεί η λίστα αναμονής. Σε δύο μήνες θα έχουμε την εκκαθάριση της υπάρχουσας λίστας γιατί έχουμε αριθμό λίστας σε διάφορα νοσοκομεία, η οποία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα», τόνισε.

Υπομεταγγίσεις λόγω ελλείψεων αίματος

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τις μεταγγίσεις των πολυμεταγγιζόμενων ατόμων, οι οποίες καθυστερούν -σύμφωνα με καταγγελίες γονέων και συγγενών- εξαιτίας ελλείψεων αίματος, ο κ. Θεμιστοκλέους παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι πράγματι οι ασθενείς λαμβάνουν τη μισή ποσότητα αίματος από αυτή που απαιτείται:

«Υπάρχει θέμα. Θα αρχίσω από αυτό και τις επόμενες μέρες θα συναντηθώ και με τους συλλόγους των θαλασσαιμικών. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να λυθεί. Η χώρα μας έχει και από την αιμοδοσία, λαμβάνει αίμα και από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό και παρουσιάζει μια εποχικότητα το πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες, τους μήνες των διακοπών να μην έχουμε την επαρκή ποσότητα αίματος. Χρειάζεται να γίνει πρώτα μια κεντρική διαχείριση του αίματος από το ΕΚΕΑ, από τον Εθνικό Οργανισμό της Αιμοδοσίας, την κεντρική αιμοδοσία και να μπορούμε να παρακολουθούμε και πού δίνουμε αίμα αλλά και πού συλλέγουμε αίμα», τόνισε.

Αυτή τη στιγμή πρόσθεσε πως δεν υπάρχει μια κεντρική εικόνα στο Υπουργείο Υγείας ή στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για τα προβλήματα με το αίμα, τα αποθέματα που έχει η χώρα και πού θα πρέπει να τα κατευθύνει.

«Είναι παράδοξο, αλλά το θέμα είναι να το εντοπίζεις το παράδοξο και να διορθωθεί. Έχουν γίνει βήματα. Αυτή τη στιγμή σας λέω ότι το περισσότερο χρονικό διάστημα υπάρχει επαρκής ποσότητα αίματος. Παρατηρείται το πρόβλημα το καλοκαίρι και η Ελβετία έχει πρόβλημα. Υπάρχει μια συμφωνία με την Ελβετία, αλλά και η Ελβετία αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και εμείς και στέλνει μικρότερη ποσότητα αίματος. Εκεί θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και ξανά κάποιες συνομιλίες με την Ελβετία να μας καλύψει και πιο στοχευμένες αιμοδοσίες».

Εκτίμησε, επίσης, πως το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί προς το τέλος του έτους: «Ήδη ολοκληρώνεται το ψηφιακό σύστημα στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και θα πρέπει να αλλάξουμε και κάποια άλλα πράγματα έτσι ώστε να έχουμε και μεγαλύτερη συλλογή του αίματος και να μπορούμε να το κατευθύνουμε στις περιοχές στις οποίες χρειάζεται».

Η λειτουργία του ΕΚΑΒ

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, και στο θέμα ΕΚΑΒ και στις καταγγελίες που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας για καθυστερήσεις, λέγοντας ότι έχει ήδη παρουσιαστεί στο Υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο αναμόρφωσης και αναδιάταξης του. Αλλά και πριν από αυτό, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ελήφθη ένα συγκεκριμένο μέτρο το καλοκαίρι για την ενίσχυση των πληρωμάτων με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή ότι το μέτρο αυτό απέφερε τους δύο – τρεις μήνες που εφαρμόζεται 30% αύξηση στις βάρδιες του ΕΚΑΒ στις περιοχές αυτές και 1.500 διακομιδές, 1.500 πολίτες – συμπολίτες μας. Αν δεν υπήρχε αυτό το μέτρο, είτε δεν θα γινόταν η διακομιδή ή θα καθυστερούσε πάρα πολύ. Άρα ήδη γίνονται κάποια πράγματα, γιατί πολλές φορές γίνεται ένας διάλογος που αφήνει μια γκρίζα ζώνη. Κάποιος πρέπει να βάλει τα πράγματα κάτω και με μεθοδικότητα να το λύσει.

Όπως και οι βάρδιες ήδη του ΕΚΑΒ έχουν αυξηθεί. Με 100 προσλήψεις που έχουν γίνει στην Αττική έχουμε αυξήσει 8 ασθενοφόρα την πρωινή και απογευματινή βάρδια και 5 ασθενοφόρα τη νυχτερινή βάρδια. Και ορισμένες φορές μπορεί αυτά να φαίνονται αριθμοί, αλλά πίσω από τους αριθμούς κρύβονται πολίτες συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να κινδυνεύει η ζωή τους εκείνη τη στιγμή».

Ως προς την ενίσχυση από το στρατό, σχολίασε πως υπάρχουν ιδιαιτερότητες στον Ελλαδικό χώρο με το ανάγλυφο της χώρας, το οποίο  φέρνει περιορισμούς στις αεροδιακομιδές:

«Πρέπει κάποιος να μπορεί να σχεδιάσει για να βγει μία βάρδια τριών ασθενοφόρων πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Χρειάζονται 12 άτομα και καλύπτουμε νησιά το οποίο μπορεί να είναι με 100 – 150 κατοίκους. Σε αυτά τα νησιά χρειάζονται συνέργειες για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί. Και ναι, μπορεί να γίνεται και η συνεργασία με το στρατό. Μπορεί να χρειαστεί και η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό το έκανε, αν θέλετε η χώρα σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά δεν το έκανε με οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο».

Απαντώντας σε ερώτηση αν τέτοιες συνέργειες θα γίνουν και με τον ιδιωτικό τομέα δήλωσε πως η απάντηση είναι «ναι», αλλά το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν περιοχές στη χώρα που δεν υπάρχει δυνατότητα συνέργειας με ιδιώτες:

«Αναφέρω το παράδειγμα της Κω, αλλά κάποιος πρέπει να βάλει τα πράγματα κάτω και βήμα – βήμα να προσπαθήσει να τα λύσει. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας δεν έχουμε ανεπτυγμένο ιδιωτικό τομέα για να μπορέσει κάποιος να τον χρησιμοποιήσει όπου υπάρχει, ναι, θα υπάρξει, δεν περισσεύει κανείς».

Για το ξήλωμα των διοικήσεων των Νοσοκομείων

Αναφερόμενος στη λειτουργία των νοσοκομείων και τις πρόσφατες καρατομήσεις σε διοικήσεις, ο κ. Θεμιστοκλέους, ανέφερε πως η καθημερινότητα εντός των νοσοκομείων απαιτεί παρεμβάσεις κι αυτές είναι ευθύνη των διοικήσεων.

«Ο υπουργός Υγείας κος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε πάρα πολύ καλά το πλαίσιο στη χθεσινή του συνέντευξη. Υπάρχουν πράγματα στα οποία χρειάζεται μια κεντρική κατεύθυνση, όπως παραδείγματος χάρη, οι ανακαινίσεις, οι αναβαθμίσεις των υποδομών των νοσοκομείων. Τα νοσοκομεία μας είναι με πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις. Το νεότερο νοσοκομείο που είναι στην Αττική έχει χτιστεί πριν από 20 χρόνια. Υπάρχει η φθορά αυτή και αυτά έχουν δρομολογηθεί. Έχουν δρομολογηθεί έργα περισσότερο άνω του ενός δις για να γίνουν», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Οι διοικητές έχουν λάβει οδηγίες με έμφαση στην σπουδή και φροντίδα που πρέπει να επιδεικνύουν, ώστε να λύνουν προβλήματα, να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης και να λαμβάνει την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση.

«Θα υπάρξουν και υπάρχουν και σε άλλα νοσοκομεία εικόνες που δεν θα πρέπει να υπάρχουν. Δόθηκε και δίνεται καθημερινά και οι διοικητές είναι καθημερινά σε μια αξιολόγηση, έτσι ώστε και θα πρέπει να τα παρακολουθούν αυτά», τόνισε και κατέληξε:

«Το ΕΣΥ είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος οργανισμούς και πολλές φορές κάποιος επικεντρώνεται στα προβλήματα χωρίς να βλέπει και το τι κάνει. Έχω ξαναπεί το ΕΣΥ συνδιαλάσσεται με 100.000 κόσμου την ημέρα. 100.000 το ξαναλέω. 70.000 άτομα επισκέπτονται νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας, 3.500 χειρουργούνται σε καθημερινή βάση, 6.500 νοσηλεύονται σε καθημερινή βάση. Αυτό είναι για μένα ίσως ο πιο παραγωγικός τομέας του ελληνικού κράτους».

Προσλήψεις: Έως το τέλος του 2024 θα μπουν περισσότεροι από 14.000 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Ακολούθως αναφέρθηκε στο ζήτημα των προσλήψεων και της κάλυψης κενών θέσεων, λέγοντας πως έχουν ήδη δρομολογηθεί οι προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ:

«Από 15 Σεπτεμβρίου έχει ολοκληρωθεί μια πολύ μεγάλη ομάδα προσλήψεων και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται τα συμβούλια κρίσης των γιατρών, άρα έχουμε ήδη ξεκινήσει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή αριθμεί 107.000 άτομα. Είναι ένας πολύ υψηλός αριθμός, από τους υψηλότερους που υπήρχε στα τελευταία χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και όπως και με τη δέσμευση του πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για 100.000 προσλήψεις την επόμενη τετραετία και σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, είμαστε έτσι ώστε η πλειοψηφία των προσλήψεων αυτών να είναι εμπροσθοβαρείς. Μέχρι το τέλος του 24, αν ολοκληρωθούν και οι προσλήψεις που βρίσκονται στη διαδικασία του ΑΣΕΠ, θα μπουν περισσότερα από 14.000 άτομα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Οι προσλήψεις αυτές, μαζί με τις ανακαινίσεις των νοσοκομείων με δαπάνη ύψους ενός ενός δις έως το τέλος του 2025 θα οδηγήσουν σε μια νέα εικόνα το ΕΣΥ, η οποία θα είναι εμφανής στον έλληνα πολίτη.

«Ο πολίτης αν θέλετε είδε τις ικανότητες που έχουμε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που ήταν η καλύτερη έκφραση του Ελληνικού δημοσίου. Σας λέω έχουν γίνει πράγματα και δρομολογούνται πράγματα και θα το δείτε το επόμενο χρονικό διάστημα», σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας.

Τα εμβόλια και η συνταγογράφηση

Ως προς το ερώτημα για το τι γίνεται με τα εμβόλια και κυρίως με το αντιγριπικό και το εμβόλιο του κορονοϊού τόνισε πως αυτά ξεκαθαρίστηκαν, ήδη:

«Όλα αυτά ξεκαθαρίστηκαν. Τα εμβόλια άνω των 65 συνταγογραφούνται και ακολουθούν από 1η Νοεμβρίου θα μπορεί να είναι ελεύθερη η πρόσβαση στα φαρμακεία, όπως είναι η εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού της κυρίας Αγαπηδάκη και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και η έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού κατά του κορονοϊού».

Τέλος, ως προς το θέμα της αντιμετώπισης του νομοσχεδίου και τη στάση της αντιπολίτευσης, σχολίασε ότι: «Να σας πω ένα παράδειγμα με τη λίστα χειρουργείου που “πατάει” σε νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Σωστό νομοσχέδιο. Πρώτος που θέσπισε τη λίστα χειρουργείου ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Εμείς δεν ήρθαμε να το ξηλώσουμε αυτό. Ήρθαμε να βελτιώσουμε τα προβλήματα που οδήγησε η εφαρμογή του, να βελτιώσουμε αυτό το σύστημα. Από τη δική μας την πλευρά υπάρχει διάθεση, συνεργασίας και πιστεύω στην πορεία γιατί τα προβλήματα δεν είναι αυτό που λέμε δεξιά – αριστερά και πως θα τα λύσουμε. Έχουμε να βρούμε ένα κοινό τόπο έτσι ώστε να το πάμε πιο μπροστά», κατέληξε.