Λοβέρδος: «Διώχνω τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν»

  • Iatropedia
Γερό «ψαλίδι» στη φαρμακευτική δαπάνη βάζει ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος μετά τη συνάντηση του με την τρόικα το μεσημέρι του Σαββάτου ενώ ταυτόχρονα στο πλαίσιο της περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης, βάζει βριές ποινές στους γιατρούς που γράφουν αλόγιστα φάρμακα.

Το «κούρεμα» στα φάρμακα θα αγγίξει το 2012 τα 900 εκατ. ευρώ δηλαδή από 4,1 δις που ήταν το 2011 θα μειωθεί στα 3,2 δις ευρώ, ποσό που προέκυψε μετά από συμφωνία με την τρόικα.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι θα απομακρύνονται οι γιατροί που θα υπερσυνταγογραφούν.

Συγκεκριμένα θα διώχνονται για έναν χρόνο από τον ΕΟΠΥΥ και έτσι δε θα μπορούν να βλέπουν ασθενείς με Ταμεία αλλά ούτε να γράφουν φάρμακα.

Μάλιστα ήδη τις επόμενες ημέρες θα βγουν εκτός συστήματος τέσσερις γιατροί, ένας εξ αυτών δραστηριοποιείται στην Ηλιούπολη, όπως είπε ο κ.Λοβέρδος.

Στο μεταξύ όλοι οι γιατροί θα πρέπει από σήμερα ήδη να συνταγογραφούν γενόσημα- αντίγραφα φάρμακα, με εξαίρεση όσα σκευάσματα έχουν διασφαλισμένη την πατέντα τους.

Άλλωστε όπως είπε ο υπουργός Υγείας «τα γενόσημα είναι ο μόνος τρόπος να υπάρχει ανάπτυξη αλλά και να μειωθεί η δαπάνη». Στόχος είναι από το σύνολο των φαρμάκων που θα δίνονται σε ασθενείς το 50% να είναι αντίγραφα.