Λουκίδης: Χιλιάδες κρούσματα στα τέλη Αυγούστου και το φθινόπωρο αν δεν εμβολιαστούμε – Ανεβαίνουν οι εισαγωγές

  • Γιάννα Σουλάκη
Λουκίδης
Με μεγάλη ανησυχία οι επιστήμονες παρακολουθούν τη δραματική αύξηση της διασποράς του κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι και διατυπώνουν σοβαρούς φόβους για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Τα περισσότερα από 3 χιλιάδες κρούσματα χθες προοιωνίζουν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι και ένα ακόμη πιο επικίνδυνο φθινόπωρο, σημειώνουν οι γιατροί. Όπως όλα δείχνουν στα τέλη Αυγούστου η διασπορά με τη συμβολή του μεταλλαγμένου και πιο μεταδοτικού στελέχους Δέλτα, θα «δίνει» χιλιάδες κρούσματα πριν καν μπει ο Σεπτέμβριος και ο ακόμη πιο δύσκολος χειμώνας.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) του “Αττικόν”, Στέλιος Λουκίδης, εξηγεί μιλώντας στο iatropedia.gr γιατί οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι.

“Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι πολύ σημαντικοί μήνες. Γιατί τον Σεπτέμβριο θα ξαναγυρίσουμε από τις διακοπές μας, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια θα ανοίξουν δια ζώσης. Όλη αυτή η κοινωνική συναναστροφή θα είναι επιβαρυντική. Και αυτό που περιμένει ο κόσμος να συμβεί, δηλαδή την πολύ μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, μπορεί να συμβεί νωρίτερα και όχι τον χειμώνα. Το φθινόπωρο δηλαδή μπορεί να είναι πολύ δύσκολο”, σημειώνει ο ίδιος και συμπληρώνει:

“Χθες είχαμε πάνω από 3 χιλιάδες κρούσματα κι αυτό δεν είναι απλό. Δημιουργεί ζητήματα. Καταλαβαίνετε είναι καλοκαίρι είναι όλη η οικονομία είναι ανοιχτή και φοβάμαι ότι δεν θα λάβουμε κατασταλτικά μέτρα”, επισημαίνει.

Ωστόσο, ο Καθηγητής κ. Λουκίδης υπογραμμίζει πως τα πρόσφατα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης μόνο για εμβολιασμένους, καθώς και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ομάδες εργαζομένων θα βοηθήσουν σημαντικά να αποφύγουμε τα χειρότερα.

“Τα περιοριστικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν για τους μη εμβολιασμένους θα βοηθήσουν. Θα είναι βεβαίως δυσμενή για τους ανεμβολίαστους”, λέει.

Τα καλά νέα: Μπορεί να μην υπάρξει σημαντική επιβάρυνση στα νοσοκομεία

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 42 έτη. Ωστόσο, μεγάλη μερίδα των πολιτών που νοσούν είναι νέοι έως 25 ετών και ως εκ τούτου ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα. Ακόμη και όσοι καταλήγουν στα νοσοκομεία έχουν γρήγορη αποθεραπεία και δεν επιβαρύνουν το σύστημα υγείας.

Σημαντικό μερίδιο σ’ αυτό έχουν και οι εμβολιασμοί, όπως εικάζουν οι γιατροί:

“Με τον εμβολιασμό δεν θα λύσουμε το πρόβλημα στο 100%, αλλά τουλάχιστον δεν θα πιέζουμε το σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή έχω κι εγώ γνωστούς γιατρούς, που είναι διπλά εμβολιασμένοι και παρ’ όλα αυτά νόσησαν. Αν δείτε, όμως, το νόσημα πως το περάσανε, θα διαπιστώσετε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ήταν ασυμπτωματικοί, ή έκαναν ένα 37,1 πυρετό. Σε 7 μέρες γύρισαν στη δουλειά τους. Αυτό, δηλαδή, που μπορεί να συμβεί και σε μια οποιαδήποτε ίωση, η οποία δεν μας απασχολούσε πριν από 2 χρόνια. Το θέμα είναι να μην πιέζεται το σύστημα υγείας, να μην υπάρχουν διασωληνώσεις, αλλά και να μην πιέζεται το σύστημα υγείας και εις βάρος άλλων νοσημάτων”, λέει ο κ. Στέλιος Λουκίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ο μέσος όρος νοσηλείας στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή, δεν ξεπερνά τις 7 ημέρες. Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των νέων εισαγωγών σημειώνεται στα νοσοκομεία της Αττικής.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: 1.571 κρούσματα στην Αττική. Διπλασιάστηκαν σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα

Τα κακά νέα: Μπορεί να μεταφερθεί η νοσηρότητα από τους νέους στους ανεμβολίαστους 50 έως 59 ετών

Η δραματική και απότομη αύξηση των κρουσμάτων, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει -ανεπαίσθητα βέβαια- και τις εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία. 112 άνθρωποι εισήχθησαν χθες και σε ένα μόνο 24ωρο για νοσηλεία, ενώ τα εξιτήρια, λόγω ίασης από τον κορονοϊό, ήταν λιγότερα και συγκεκριμένα 81.

Η κάλυψη των απλών κλινών Covid-19 στα νοσοκομεία είναι σήμερα στο 12,15%, ενώ των κλινών Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ Covid) με 144 διασωληνωμένους ασθενείς, αγγίζει το 25,15%.

Τις τελευταίες επτά ημέρες, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεκίνησαν από 38 ασθενείς την 1η Ιουλίου, ανέβηκαν στις 68 στις 10/7, στις 85 εισαγωγές στις 12/7, για να σκαρφαλώσουν χθες Τρίτη 13 Ιουλίου, στις 112. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο.

“Αυτό είναι λογικό”, σημειώνει ο Καθηγητής Στέλιος Λουκίδης και εξηγεί: “Υπάρχουν πολλά περιστατικά και νέα κρούσματα, και οι νοσηλείες δεν βγαίνουν άμεσα. Βγαίνουν μετά από 7 με 10 μέρες περίπου. Οπότε λογικό είναι όταν ανακοινώνονται 2,5 και 3 χιλιάδες κρούσματα σήμερα, οι νοσηλείες από αυτά τα κρούσματα θα βγουν σε μία εβδομάδα περίπου”, σημειώνει.

Αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Αττικό Νοσοκομείο, οι νοσηλείες είναι σταθερές και χωρίς αυξομειώσεις.

“Δεν υπάρχει πίεση και πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό δεν θα πιεστεί γιατί η κατάσταση φαίνεται ότι θα συνεχίσει να οδηγείται από τις νέες ηλικίες. Το θεωρώ πολύ πιθανό ότι δεν θα αλλάξουν ορισμένα δεδομένα ηλικιακά. Τουλάχιστον άμεσα. Υπάρχει χαμηλός εμβολιαστικός ρυθμός, όμως, στην ομάδα 50 – 59 ετών και σίγουρα αυτό θα δημιουργήσει κάποιο ζήτημα και εύχομαι αυτό το πρόβλημα να μην είναι μεγάλο”.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στους άνω των 50 που δίνουν και τις περισσότερες βαριές νοσηλείες ανησυχεί τους γιατρούς. Συγκεκριμένα, εμβολιασμένοι πλήρως είναι το 55,6% και με μία δόση το 64,6%. Θα πρέπει να καλυφθεί ταχύτατα αυτή η εμβολιαστική “τρύπα”, όπως λένε οι ειδικοί:

“Έτσι όπως εξελίσσεται αυτή τη στιγμή είναι επικίνδυνο. Αν σκεφτεί κανείς ότι νοσούν οι νέοι 20 και 25 ετών και οι γονείς αυτών των νέων ανθρώπων που νοσούν, είναι περίπου σ’ αυτές τις ηλικίες δηλαδή άνω των 50 και πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Γιατί το 50-59 είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού που δίνει αρκετές σοβαρές καταστάσεις Covid-19”, τονίζει.

Λουκίδης: “Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει πολύ πριν από τον χειμώνα”

Από τώρα και μέχρι τις 15 με 20 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πετύχουμε τα υψηλότερα δυνατά εμβολιαστικά ποσοστά, ώστε να σώσουμε ότι περισσότερο μπορούμε πριν κλειστούμε και πάλι σε εσωτερικούς χώρους. Μόνο με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού θα σώσουμε τον επόμενο χειμώνα.

“Με δύο και τρεις χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουμε χτυπήσει πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Δεν ξέρω πως θα μας οδηγήσει αυτή η κατάσταση στον χειμώνα. Έξαρση μεγάλη μπορεί να δούμε και πριν από τον χειμώνα. Δηλαδή αν συνεχίσει μ’ αυτό τον ρυθμό, μπορεί να δούμε ένα μεγάλο κύμα -ως συνέχεια αυτού που ζούμε τώρα- τον Σεπτέμβριο. Μπορεί να γίνει πολύ πιο νωρίς απ’ όσο νομίζει ο κόσμος. Το επόμενο μεγάλο κύμα, μπορεί να είναι Σεπτέμβριο και Οκτώβριο”, καταλήγει.