Λουκέτο και στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του «ΑΤΤΙΚΟΝ»!

  • Iatropedia
Λουκέτο μπήκε την τελευταία εβδομάδα στην Καρδιοχειρουργική κλινική του Αττικόν και δεκάδες ασθενείς έμειναν να περιμένουν μάταια να χειρουργηθούν με σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους. Ούτε καν τα επείγοντα περιστατικά δεν εξυπηρετούνται τις τελευταίες ημέρες στην καρδιοχειρουργική κλινική του μεγαλύτερου νοσοκομείου των Δυτικών προαστίων του "Αττικόν" λόγω έλλειψης υλικών που όμως δεν οφείλεται στην έλλειψη ρευστού. Κατά τον διοικητή του νοσοκομείου, ενώ υπάρχουν χρήματα για την αγορά καρδιοχειρουργικών υλικών αυτά που επιλέγονται είναι διπλάσιας τιμής από αυτά που ορίζει το “παρατηρητήριο τιμών” του υπουργείου Υγείας (μηχανισμός που ορίζει τις ανώτερες τιμές των υλικών), με αποτέλεσμα το ελεγκτικό συνέδριο να μην εγκρίνει τη δαπάνη.

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν ο Διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου με επιστολή του η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα “Ygeianet” αναδείκνυε το πρόβλημα του “λουκέτου”.

Στην επιστολή του ο διευθυντής αναφέρει:

“Αγαπητοί κύριοι

Σας ενημερώνω ότι η Πανεπιστημιακή Καρδιοχειρουργική Κλινική που στεγάζεται στο «Αττικόν» Νοσοκομείο, έχει αναστείλει την λειτουργία της εδώ και μία εβδομάδα λόγω παντελούς έλλειψης εντελώς απαραίτητων αναλωσίμων υλικών. Κανένα καρδιοχειρουργικό περιστατικό, επείγον ή προγραμματισμένο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο «Αττικόν». Παρά τις έντονες προσπάθειες της Διεύθυνσης της κλινικής, δεν κατέστη δυνατόν το νοσοκομείο να προμηθευθεί τα απαραίτητα υλικά.

Με τιμή

Χρήστος Ρόκκας

Αναπ. Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής

Διευθυντής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής

«ΑΤΤΙΚΟΝ» Νοσοκομείο”.

Ωστόσο μια διαφορετική διάσταση που σχετίζεται με τις υψηλές τιμές των υλικών δίνει ο διοικητής του νοσοκομείου Ηλίας Λαμπίρης μιλώντας στο iatropedia. Όπως σημειώνει: “Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε ελλείψεις υλικών επειδή δεν έχουμε χρήματα αλλά υπήρξε πρόβλημα γιατί οι απαιτήσεις σε υλικά ήταν πάνω από το παρατηρητήριο. Ως εκ τούτου το ελεγκτικό συνέδριο δεν εγκρίνει την προμήθεια. Ένας λόγος επιπλέον είναι ότι το Ωνάσειο που κάνει 10 επεμβάσεις την ημέρα, χρησιμοποιεί τα υλικά που είναι στο παρατηρητήριο και τα οποία είναι στη μισή τιμή”.

Κατά τον κ.Λαμπίρη τα υλικά αγοράζονται εξωσυμβατικά και σε διπλάσιες τιμές. Ενδεικτικά αναφέρει ότι ενώ το νοσοκομείο προμηθεύεται “με 560 ευρώ τον οξυγονωτή που είναι και η προτίμηση που είχαν οι γιατροί, στο παρατηρητήριο η τιμή είναι 240 ευρώ”.

Η κλινική πάντως αναμένεται να λειτουργήσει από την ερχόμενη εβδομάδα καθώς θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την αγορά των υλικών με συμβάσεις.

Το περιστατικό πάντως είναι σε γνώση του υπουργείου Υγείας και της υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία προτίθεται να διερευνήσει το θέμα των τιμών.