Οριστικό «λουκέτο» για τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας εφόσον δεν επέμβει η ηγεσία του ΥΥΚΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι κλειστοί προϋπολογισμοί και γενικά η διαχείριση της κατάστασης στην Υγεία από τον ΕΟΠΥΥ και βέβαια την κυβέρνηση, έφερε στο απροχώρητο την οικονομική κατάσταση στα φυσικοθεραπευτήρια και τους φυσικοθεραπευτές μπροστά στον μονόδρομο της μετανάστευσης ή της αλλαγής επαγγέλματος...

Χωρίς ελπίδα πορεύονται πια οι φυσικοθεραπευτές με αποτέλεσμα άλλοι να βλέπουν …φως μόνο έξω από την χώρα κι άλλοι να βρίσκονται απλά σε αδιέξοδο.

Διαβάστε εδώ την ενημέρωση που απέστειλαν:

Τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας βάζουν λουκέτο ΟΡΙΣΤΙΚΑ.
Είναι γεγονός ότι οι πολιτικές περικοπών που επιβλήθηκαν στο χώρο της υγείας και η συνολική διαχείριση της κατάστασης από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις είναι καταστροφικές.

Οι κλειστοί προϋπολογισμοί που επιβλήθηκαν για κάθε παροχή το 2013 έγιναν με κριτήρια της δαπάνης του 2012 ανά κατηγορία με συγκεκριμένο αλγόριθμο, χωρίς να ληφθεί υπόψιν η εκρηκτική αύξησης της ζήτησης λόγω της ένταξης μεγάλης μάζας ασφαλισμένων που το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες φυσικοθεραπείας (Ο.Γ.Α) ή είχαν περιορισμένη πρόσβαση (Ι.Κ.Α).

Το 2014 από τον ετήσιο ανεπαρκή προϋπολογισμό των 68.000.000 ευρώ, αφαιρέθηκαν 6.000.000 ευρώ, με το “έτσι θέλω” , από τον κωδικό των φυσικοθεραπευτών για να δοθούν “δώρο” στο ανοιχτό νοσήλιο των ιδιωτικών Κέντρων Αποκατάστασης.  Είναι γεγονός ότι οι ασθενείς παραπέμπονται γιατί έχουν την ανάγκη θεραπείας και σίγουρα δεν παραπέμπονται από τους Φυσικοθεραπευτές.

Οι φυσικοθεραπευτές εκτελούν τις συνεδρίες αναγκαστικά χωρίς να έχουν το δικαίωμα άρνησης εκτέλεσης.
Στο τέλος του έτους, την υπέρβαση του ανεπαρκή προϋπολογισμού την επωμίζονται και την επιστρέφουν πίσω οι φυσικοθεραπευτές ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΩΝ.

Η κατάσταση είναι πλέον καταστροφική για την μεγάλη μερίδα των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών που εξαναγκάζονται να προσφέρουν υπηρεσίες στον ασφαλισμένο χωρίς να αμείβονται ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ για 4-5 τουλάχιστον μήνες το χρόνο.

Στο διάστημα όμως των 4-5 μηνών το χρόνο, οι φυσικοθεραπευτές καλύπτουν από την τσέπη τους τα λειτουργικά κόστη του Εργαστηρίου (τουλάχιστον 70 τ.μ) καθώς και τις ασφαλιστικές τους εισφορές ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ.
Λογιστικά καμιά επαγγελματική στέγη, κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα μπορούσε να αντέξει, έχοντας έσοδα 0 (μηδέν) για 4-5 μήνες το χρόνο, έχοντας όμως τα έξοδα και τις οικονομικές υποχρεώσεις να τρέχουν.

Αν το υπουργείο Υγείας δεν σκύψει στο πρόβλημα, αν δεν ακούσει επιτέλους τις προτάσεις του Π.Σ.Φ, με μαθηματική ακρίβεια το Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας θα εξαφανιστεί και οι 3.000 Φυσικοθεραπευτές θα εξαναγκαστούν στην μετανάστευση, ακολουθώντας τους 200-250 φυσικοθεραπευτές που εγκαταλείπουν κάθε χρόνο την χώρα αναζητώντας την τύχη τους στο εξωτερικό.

Γι αυτό ο Π.Σ.Φ επιδιώκει έναν ειλικρινή διάλογο με το υπουργείο, που μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατόν και επίσης καλεί τα μέλη του σε εγρήγορση, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς η καταστροφή δεν είναι πλέον ενδεχόμενο αλλά ΓΕΓΟΝΟΣ .

ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ    ΤΡΙΓΩΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν