Λιπόσαρκοι μοναχοί και τροφαντές καλόγριες!!!

  • Iatropedia
Οι Έλληνες μοναχοί στην πλειοψηφία τους είναι λιπόσαρκοι ενώ αντίθετα οι Ελληνίδες καλόγριες σε ποσοστό που αγγίζει το 60%, είναι …τροφαντές. Την ίδια στιγμή κανείς μοναχός και καμία καλόγρια δεν παρουσίασε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Αυτά είναι τα στοιχεία έρευνας που έκανε το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα οποία, τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων μοναχών είναι πολύ χαμηλά, ενώ αντιθέτως στις μονάζουσες γυναίκες τα ποσοστά αυτά είναι πολύ υψηλότερα.

Έτσι ενώ ένας στους τέσσερις μοναχούς είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, στις μονάζουσες γυναίκες η αναλογία αυτή είναι 6 στις 10. Επίσης τα ποσοστά υπέρτασης και δυσλιπιδαιμίας στους μοναχούς και τις μοναχές είναι πολύ χαμηλά. Κανένας μοναχός και καμία μοναχή από το δείγμα αυτό δεν είχε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα με θέμα: «Εκτίμηση της διατροφικής κατάστασης ορθόδοξων μοναχών του Αγίου Όρους και μοναζουσών στην Ελλάδα», θα παρουσιαστεί στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Οι ερευνητές εξέτασαν 97 ενήλικες μοναχούς που επιλέχθηκαν τυχαία από μια μονή του Αγίου Όρους και 66 ενήλικες μοναχές από 2 γυναικεία μοναστήρια. Μελετήθηκε επίσης ο ρόλος της νηστείας στη διατροφική τους κατάσταση ,τόσο στην κάλυψη μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών όσο και στον επιπολασμό (συχνότητα εμφάνισης) της παχυσαρκίας και των συνοδών της παθήσεων.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI) για τους μοναχούς ήταν 23,4±4,7 ενώ για τις μοναχές 26,0±4. Ο υψηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος στις μοναχές είχε θετική συσχέτιση με τη φυσική δραστηριότητα.

Από τους μοναχούς του Αγίου Όρους το 7,2% ήταν ελλειποβαρείς και το 67% φυσιολογικοί , το 18,6% υπέρβαροι και το 7,2% παχύσαρκοι. Στις μονάζουσες γυναίκες το ποσοστό των ελλειποβαρών ήταν 1,5%, των φυσιολογικών 36,4%, των υπέρβαρων 42,4% και των παχύσαρκων 19,7%. Τα ποσοστό σωματικού λίπους στους μοναχούς ήταν 14,22±0,65 και στις γυναίκες 28,9±1,23.

Το σύνολο του δείγματος είχε πολύ χαμηλότερη ενεργειακή πρόσληψη τις νηστίσιμες μέρες (1423 θερμίδες για τους άνδρες και 728,77 θερμίδες για τις γυναίκες) από τις αρτύσιμες (1871,56 και 1545,69 θερμίδες αντίστοιχα). Οι μοναχοί είχαν υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων (60% της ενεργειακής πρόσληψης) ενώ οι μοναχές λίπους (48,8%).

Ελλείψεις παρατηρήθηκαν σε βιταμίνη D και ασβέστιο στους άνδρες και σε βιταμίνη D, ασβέστιο, Β12 και σίδηρο στις γυναίκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τον διιαβητη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την παχυσαρκία στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τη χοληστερίνη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

λουκάνικα, μπέικον και χάμπουργκερ αυξάνουν κατά 20% τις πιθανότητες θανάτου

παχυσαρκία: πετυχαίνοντας το αδύνατον

οι μαγικές θεραπευτικές ιδιότητες του ελληνικού ελαιόλαδου

γυναίκες μείνετε μακριά από τα τηγανήτά φαγητά, το εγκεφαλικό καραδοκεί