Λυκουρέντζος: Θα πληρώνονται μόνο οι νόμιμες εφημερίες!

  • Iatropedia
Μπορεί τα νοσοκομεία να μην μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά λόγω της περιστολής των εφημεριών, μπορεί οι γιατροί να περιμένουν να πληρωθούν τις εφημερίες που δούλεψαν από τις αρχές του έτους, ο υπουργός Υγείας όμως είναι μάλλον σε …άλλο κλίμα. Τι προβλέπει εγκύκλιος που απέστειλε στα νοσοκομεία και τι λέει για τη νομιμότητα των εφημεριών.

Ούτε ευρώ δεν πρέπει να ξεφύγουν οι διοικητές των νοσοκομείων σχετικά με τις εφημερίες καθώς δεν μπορούν να υπερβαίνουν το κονδύλι που προβλέπεται για κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά. Αυτή είναι η εντολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου. Τώρα αν τα προγράμματα δε βγαίνουν και τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν, προφανώς είναι θέμα που δεν αφορά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Άλλωστε ο κ.Λυκουρέντζος ήταν σαφείς στις οδηγίες που απέστειλε με εγκύκλιο στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Μιλά για: «αυστηρή τήρηση των προγραμμάτων εφημεριών των ιατρών εντός των εγκεκριμένων μηνιαίων πιστώσεων».

Και ο κ.Λυκουρέντζος δεν ξεχνά να πει ότι θα πληρωθούν οι εφημερίες που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2012 αλλά προφανώς μόνο όσες είναι στο πλαίσιο της νομιμότητας; Τι σημαίνει αυτό; Κάποιοι γιατροί μπορεί να εργάσθηκαν αλλά να μη δούνε χρήματα στο λογαριασμό τους καθώς οι εφημερίες τους μπορεί να μην προβλέπονταν από το πρόγραμμα, ανεξάρτητα βέβαια εάν κάλυψαν βασικές ανάγκες.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Υγείας: «Οι πραγματοποιηθείσες εφημερίες κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους 2012, εξοφλούνται κατόπιν της πρόσφατης απόφασης του Υπουργού Υγείας. Τυχόν καθυστερήσεις οφείλονται στις διαδικασίες οι οποίες τηρούνται από άλλες υπηρεσίες του κράτους που ελέγχουν τη νομιμότητα των δαπανών».