Λυκουρέντζος σε φαρμακοποιούς: Μην απεργείτε θα βρω λύση- Και ξύλο για ένα φάρμακο

  • Iatropedia
Σε έντονο προβληματισμό είναι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μπροστά στις νέες κινητοποιήσεις που ξεκινούν οι φαρμακοποιοί. Έκκληση να αναγνωρίσουν την προτεραιότητα που τους παρέχεται στις πληρωμές και να μην την καταχράζονται, κάλεσε τους Φαρμακοποιούς ο Υπουργός Υγείας, ζητώντας τους ... κατανόηση. Από την άλλη τα νεύρα των ασφαλισμένων είναι στα …κάγκελα αφού καταγράφεται ένταση, αντεγκλήσεις αλλά ακόμη και ξύλο για ένα φάρμακο.

Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις και συναντήσεις επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να βρει την ύστατη ώρα λύση στο θέμα της αποπληρωμής των φαρμακοποιών και να προλάβει το κακό. Την άρση της πίστωσης δηλαδή στους ασφαλισμένους που ξεκινά αύριο 1η Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Υγείας Αν.Λυκουρέντζος υποστήριξε ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ με τη συμπαράσταση του Υπουργείου, για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και να αποφευχθούν οι κινητοποιήσεις.

Ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τους φαρμακοποιούς κατανόησή, με το «ηθικό δικαίωμα» που έχει ως Υπουργός, αφού από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του ασχολήθηκε κατά προτεραιότητα με την υποχρέωση της Πολιτείας να εξοφλεί τα χρέη προς τους φαρμακοποιούς. Δεν δίστασε να επισημάνει πως όλοι γνωρίζουν «ότι οι φαρμακοποιοί έχουν αυτή την προτεραιότητα και θα την έχουν» και τους κάλεσε να την αξιοποιούν και να «μην τη στρέφουν εναντίον και της ελληνικής κοινωνίας και των δικών τους συμφερόντων».

Στο μεταξύ η αναμονή της απεργίας των φαρμακοποιών έχει φθάσει τα νεύρα των ασφαλισμένων στα κάγκελα.

Είναι ενδεικτικό ότι στην περιοχή Τυμπάκι του Ηρακλείου Κρήτης ένας από τους δεκάδες αγανακτισμένους ασθενείς τα έκανε γυαλιά καρφιά στο φαρμακείο του χωριού καθώς μετά από ώρες περιπλανήσεων με τη συνταγή στο χέρι, κανείς από τους φαρμακοποιούς της ευρύτερης περιοχής δεν δέχτηκε να του εκτελέσει με πίστωση και να του δώσει τα φάρμακα του.

Εκτός εαυτού άρχισε να σπάει ότι έβρισκε μπροστά του με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία για να λυθεί η διαφορά.

Να σημειωθεί ότι από τις 16 Αυγούστου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κρήτης έχει ξεκινήσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του ΕΟΠΥΥ.