Λυκουρέντζος προς φαρμακοποιούς: «Πληρώνω-σταματήστε τις κινητοποιήσεις»!

  • Iatropedia
Με μια ολιγόλογη ανακοίνωση και χωρίς βασικές διευκρινίσεις εμφανίστηκε ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης για το θέμα της αποπληρωμής των φαρμακοποιών. Ικανοποιημένοι αλλά επιφυλακτικοί είναι οι φαρμακοποιοί μετά τη συνάντηση που περιμένουν να δουνε χρήματα στους λογαριασμούς τους

Ο κ.Λυκουρέντζος δήλωσε ότι έχουν εξασφαλισθεί τα 125 εκατ. ευρώ που οφείλονται στους φαρμακοποιούς για τον μήνα Απρίλιο και ζήτησε από τον κλάδο να διακόψει τις κινητοποιήσεις του.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε : «με τις αποφάσεις που εξήφθησαν στη σημερινή σύσκεψη εξασφαλίστηκε το ποσό για την εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς του Απριλίου με 125 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ θα καταβληθούν από την Πέμπτη 28 Ιουνίου έως την Πέμπτη έως και την Πέμπτη 5 Ιουλίου.

Σχετικά με τις οφειλές προηγούμενων ετών, στο άμεσο προσεχές διάστημα θα αποπληρωθούν σύμφωνα με το νόμο. Παρακαλώ τους φαρμακοποιούς να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Εμείς οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας».

Άγνωστο παραμένει τι ακριβώς εννοούσε ο κ.Λυκουρέντζος ότι τα χρέη των προηγούμενων ετών θα εξοφληθούν με βάσει το νόμο καθώς ο νόμος προβλέπει την αποπληρωμή εντός 45 ημερών ενώ ήδη έχουν περάσει χρόνια…

Πάντως ο νέος υπουργός Υγείας αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση παρότι χιλιάδες ασθενείς βασανίζονται καθώς είναι χωρίς φάρμακα.

Άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι θα ξανασυναντηθεί με εκπροσώπους του κλάδου.

Από την άλλη οι φαρμακοποιοί είναι ικανοποιημένοι αλλά επιφυλακτικοί με τις εξελίξεις. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου θα αναμένουν να δούνε χρήματα από την αποπληρωμή και στη συνέχεια θα αποφασίσουν.

Πάντως σε ότι αφορά την αποπληρωμή των οφειλών του 2011 χρειάστηκε ο κ.Αμπατζόγλου να διευκρινίσει ότι σε περίπτωση που η χώρα λάβει χρήματα θα καταβάλει και τις οφειλές της στον κλάδο διαφορετικά όχι. Εξετάζεται ωστόσο στην περίπτωση αυτή να γίνει συμψηφισμός με τα χρέη των φαρμακοποιών προς την εφορία για ΦΠΑ.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Αθήνας που αποτελεί σήμερα και το μεγάλο αγκάθι καθότι συνεχίζει τις κινητοποιήσεις, θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση του Δ.Σ. την Πέμπτη για να καταλήξει σε αποφάσεις ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει και γενική συνέλευση οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει τον κλάδο είναι το γεγονός ότι η νέα ηγεσία δε δίνει λεπτομέρειες για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες και πως θα πληρώνεται ο κλάδος από δω και πέρα.

Ενδεικτικό άλλωστε της στάσης του νέου υπουργού είναι το γεγονός ότι σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το μεγάλο αυτό θέμα που αφορά στους 9,5 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, περιορίστηκε να πει: «δεν απαντώ σε άλλες ερωτήσεις»!!

Δήμητρα Ευθυμιάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ