Λυκουρέντζος προς φαρμακοποιούς: «Οι συνδικαλιστές φταίνε»! Χωρίς δωρεάν φάρμακα ο ΕΟΠΥΥ

  • Iatropedia
Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς συνεχίζονται και οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών τόσο της Αττικής όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας. Το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν τους ικανοποιεί ενώ μια ελπίδα για να βρεθεί χρυσή τομή αφήνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος που ζητά όμως επιπλέον εγγυήσεις. Όμως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος θεωρεί προϋπόθεση να σταματήσουν την άρση της πίστωσης και να δίνουν πάλι δωρεάν φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση αποπληρωμής. Από την άλλη κατηγορεί πια ευθέως τους συνδικαλιστές φαρμακοποιούς ότι αυτοί ευθύνονται για την όλη κατάσταση.

Βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι οι φαρμακοποιοί είναι δύσπιστοι απέναντι στο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών καθώς αν πληρώνουν εγκαίρως τα ασφαλιστικά Ταμεία θα πληρώνονται και αυτοί, όπως τονίζει η ίδια ηγεσία του υπουργείου Υγείας αφού στηρίζεται σε εκτιμήσεις για τα έσοδα που θα υπάρξουν από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Μέχρι τώρα πάντως τα Ταμεία δεν ήταν ιδιαιτέρως συνεπή καθώς προτιμούσαν τα χρήματα που εισέπρατταν να τα διαθέτουν σε συντάξεις και όχι στον ΕΟΠΥΥ.

“Ένα χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει εκτιμήσεις και ζητά σαν αντάλλαγμα επιπλέον χειροπιαστό χρέος σε βάρος των φαρμακείων είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να γίνει πιστευτό ή αποδεκτό” δηλώνει στο iatropedia ο Γιάννης Δαγρές μέλος Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Από την άλλη όμως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) είναι μάλλον πιο θετικός καθώς θεωρεί ότι μπορεί να ξεκινήσει ένας διάλογος αλλά με προϋπόθεση να υπάρξει χρηματοδότηση. Όπως επισημαίνει ο ΠΦΣ: «Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα πληρωμών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας , θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης και να εκτονώσει την ένταση υπό τις εξής προϋποθέσεις :

· Η όποια επιμήκυνση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ να αφορά το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας δηλαδή βιομηχανία , φαρμακεμπόριο και φαρμακεία

· Να προωθηθεί συγχρόνως ο συμψηφισμός χρεών και η ρύθμιση για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ».

Γι αυτό και αποφασίσθηκε να συνεχισθούν οι κινητοποιήσεις τουλάχιστον έως το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του κλάδου.

Σε ότι αφορά τις ίδιες τις πληρωμές με βάσει τις ανακοινώσεις:

Οι φαρμακοποιοί αναμένεται αύριο 12 Σεπτεμβρίου να εισπράξουν τις οφειλές του Ιουνίου. Ένα μήνα μετά στις 12 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει σταδιακά να αποπληρώνεται ο Ιούλιος και ο Αύγουστος και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 12 Νοεμβρίου.

Στις 12 Δεκεμβρίου θα εξοφληθεί ο Σεπτέμβριος του 2012.

Τώρα το υπουργείο Υγείας περιμένει και την επόμενη δόση του δανείου από τους τροικανούς για να αποπληρώσει και τα υπόλοιπα καθώς όπως σημειώνεται: “Στα τέλη Οκτωβρίου και από την δόση για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους έως 31/12/2011 θα καταβληθούν οι αντίστοιχες οφειλές προς τους φαρμακοποιούς”.

Δήμητρα Ευθυμιάδου