Λιγότερα ληξιπρόθεσμα και ανακατανομή πόρων για τον ΕΟΠΥΥ το 2018

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Από τα 400 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ, τα 150 εκατ. ευρώ αποτελούν οφειλές προ του 2012. Αυτό είπε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης μιλώντας σε συνέδριο της ΕΣΔΥ, τονίζοντας ότι σύντομα όλα θα αποπληρωθούν με ανακατανομή πόρων στο εσωτερικό του Οργανισμού.

Όπως επισήμανε ο κ. Μπερσίμης, «ο ΕΟΠΥΥ πάσχει λόγω της υστέρησης εσόδων και του όγκου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του. Την ίδια στιγμή, όμως, ο όγκος των παροχών του είναι μεγάλος.  Και πρόσθεσε: «Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ ήταν σημαντική τομή, ο ρόλος του όμως δεν υπηρετείται αποτελεσματικά, καθώς θα όφειλε να διαπραγματεύεται ως ανεξάρτητος φορέας, τόσο με τα νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα, όσο και με τον ιδιωτικό τομέα. Απαιτείται ανακατανομή των πόρων στο εσωτερικό του, χρειάζονται νέες συμβάσεις και κάλυψη των αναγκών υγείας στο σύνολο της χώρας».

Η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Οργανισμός το 2018, αφορά:

– Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης νοσηλειών σε πραγματικό χρόνο.

– Πλήρη διασύνδεση συνταγογράφησης και έκδοσης παραπεμπτικών.

– Ηλεκτρονικό Έλεγχο Γνωματεύσεων.

– Νέο ΕΚΠΥ (Ενιαίος Κανονισμών Παροχών Υγείας)

– Τέλος, σε εξέλιξη είναι η δημιουργία φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και η μετεγκατάσταση των υφιστάμενων σε καλύτερα κτήρια.

Οι αιμοκαθάρσεις κατά τις γιορτές

Χθες ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι τις Κυριακές 24 και 31 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι αιμοκαθάρσεις στις οποίες υποβάλλονται οι ασφαλισμένοι.

Κανονικά οι συνεδρίες διεξάγονται κάθε Δευτέρα αλλά φέτος συμπίπτουν με τις επίσημες αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Έτσι, για να διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι αλλά και οι πάροχοι, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι οι Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (ΜΧΑ) και οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) θα πραγματοποιήσουν τις συνεδρίες μία μέρα νωρίτερα, δηλαδή την Κυριακή (24 και 31 του μήνα).

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τις εβδομάδες εκείνες να προκύπτει μία συνεδρία πέραν του κανονικού εβδομαδιαίου προγράμματος που επιτρέπουν οι έλεγχοι καταχώρησης στο ηλεκτρονικό σύστημα του Οργανισμού (eΔΑΠΥ).

Συνεπώς, οι συνεδρίες που θα πραγματοποιηθούν στους ασθενείς τις παραμονές των εορτών, μπορούν να υποβληθούν και να τιμολογηθούν κανονικά σύμφωνα με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα.