Λίγη δραστηριότητα πολλή προστασία!

  • Iatropedia
Οι γυναίκες μέσης ηλικίας που επιδίδονται σε κάποια ελαφρά δραστηριότητα μερικές φορές την εβδομάδα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και θρόμβωσης.

Λίγη άσκηση ή σωματική δραστηριότητα μερικές φορές την εβδομάδα αρκεί για να «θωρακίσει» τις γυναίκες μέσης ηλικίας από τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, εγκεφαλικού ή θρόμβων αίματος, υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Circulation της American Heart Association. Παραδόξως, η συχνότερη ή πιο έντονη σωματική δραστηριότητα δεν έδειξε να μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, γυναίκες χωρίς ιατρικό ιστορικό που επιδίδονταν σε μέτρια –αλλά αρκετή για να προκαλέσει εφίδρωση ή ταχυπαλμία– σωματική δραστηριότητα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν περίπου 20% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια από τα παραπάνω προβλήματα υγείας στο μέλλον σε σύγκριση με εκείνες που στο πλαίσιο της έρευνας ανέφεραν μικρή ή καθόλου δραστηριότητα. Όπως διευκρινίζεται, δραστηριότητες που μπορούν να οδηγήσουν σε περιορισμό του κινδύνου είναι το περπάτημα, η κηπουρική και η ποδηλασία.

«Οι αδρανείς μεσήλικες γυναίκες θα πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν κάποια δραστηριότητα τακτικά» τονίζει η Μιράντα Άρμστρονγκ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της μελέτης. «Ωστόσο, για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και θρόμβων στο αίμα οι γυναίκες δεν χρειάζεται να είναι… σούπερ αθλήτριες ή να ασκούνται έντονα καθημερινά προκειμένου να βιώσουν τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας καθώς κάτι τέτοιο προσφέρει ελάχιστα επιπρόσθετα οφέλη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την παχυσαρκία στην κατηγορία του iatropedia

πότε πρέπει να ρίξουμε τη χολιστερίνη

μάθετε τα πάντα για την φαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας