“Λίαν ανησυχητική η διασπορά του κορονοϊού στους νέους” λέει επιδημιολόγος του ΕΚΠΑ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

Ο κ.Παρασκευής έδωσε οδηγίες για τη χρήση μάσκας και στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της τήρησης αποστάσεων.

Επιτακτική είναι εξάλλου η χρήση μάσκας σε περιοχές όπου υπάρχει μειωμένος εξαερισμός. «Ποτέ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να κάνουμε χρήση της μάσκας ειδικά σε αυτές τις περιστάσεις» είπε.

Για τους χώρους εστίασης, σημείωσε ότι πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των ατόμων που βρίσκονται σε διαφορετικές παρέες και παράλληλα να υπάρχει πρόβλεψη για επαρκή εξαερισμό ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Αναφορικά με το τι θα γίνει την τρέχουσα εβδομάδα, εκτίμησε ότι λόγω του μεγάλου κύματος κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα, το πιθανότερο είναι ότι μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα συνεχίσουμε να έχουμε συνολικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα. Μείωση κρουσμάτων ίσως δούμε πιο σύντομα στις Σέρρες που είναι μικρότερη πόλη. Για τη Θεσσαλονίκη, επειδή είναι μεγάλο αστικό κέντρο δεν είναι τόσο πιθανό να δούμε πολύ σύντομα μείωση, είπε ο κ. Παρασκευής.

Για το πόσο πιθανό είναι το σενάριο περαιτέρω μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των υγειονομικών καταστημάτων, είπε ότι δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο, αλλά ενδεχομένως να μπει στο τραπέζι αν τυχόν διαπιστωθεί ότι τα μέτρα δεν επαρκούν.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της μόλυνσης των νέων και το πώς αυτό επηράζει τις ευπαθείς ομάδες. «Λίαν ανησυχητική είναι η κατάσταση με τη διασπορά του ιού στους νέους», είπε.

Η κ. Δώρα Χατζηιωάννου, ιολόγος, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ροκφέλερ Ν. Υόρκης μίλησε στην εκπομπή για την επικίνδυνη αναζωπύρωση του κορωνοϊού σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη η χρήση της μάσκας συνεχίζει να είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Αναφέρθηκε επίσης στα τελευταία στοιχεία για τον ιό, τονίζοντας την πρόοδο που υπάρχει στην αντιμετώπιση των βαρέως νοσούντων με αποτέλεσμα οι θάνατοι να έχουν μειωθεί.

Τέλος αναφέρθηκε και στο πόσο κοντά είμαστε σε ένα εμβόλιο για τον ιό. Γίνονται δοκιμές σε χιλιάδες ανθρώπους και δύο τρεις εταιρείες βρίσκονται χρονικά πιο μπροστά σε σχέση με άλλες, είπε.

Τέλος επιβαρυντικός είναι ο συνδυασμός κορωνοϊού και γρίπης, καθώς θα ασκήσει πίεση στο σύστημα υγείας. Συνεπώς μεγάλο ρόλο παίζει ο αντιγριππικός εμβολιασμός.

Πηγή: megatv.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Η ασπιρίνη προστατεύει από τη σοβαρή νόσο Covid-19

Αυτά τα δύο συμπτώματα της COVID-19 συνήθως στέλνουν τους ασθενείς στο νοσοκομείο