«Λεφτά υπάρχουν» αλλά όχι για την Υγεία και τους ανθρώπους της

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ένα συγκινητικό αλλά ταυτόχρονα οργισμένο μήνυμα μας μετέφερε χθες βράδυ ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον "Ευαγγελισμό", Ηλίας Σιώρας. Ένας τραυματιοφορέας αναρωτιέται το αυτονόητο σχολιάζοντας τα γεγονότα στο ελληνικό ποδόσφαιρο... Την ίδια ώρα το Iatropedia φέρνει στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα μερικά από τα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Γράφει ο κ. Σιώρας μεταφέροντας τα λόγια ενός τραυματιοφορέα από τον «Ευαγγελισμό»:

«Όλος αυτός ο υπόκοσμος, ο εσμός του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού και κυρίως του ποδοσφαίρου, από που πληρώνεται; Δεν εκπαιδεύουν κάποιους να κάνουν τον τραυματιοφορέα να βγάζουν τίμιο ψωμί; Να ξεκουραστεί λίγο το κοκαλάκι αυτών που έχουν γεράσει πριν από την ώρα τους;».

Οι περισσότεροι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες Δεκεμβρίου 2017. Εκατοντάδες άλλοι, επικουρικοί γιατροί στα νοσοκομεία, ετοιμάζουν τα …μπογαλάκια τους για αναχώρηση καθώς λήγουν οι συμβάσεις. Οι νοσηλευτές αγκομαχούν να βγάλουν προγράμματα και βάρδιες. Οι τραυματιοφορείς κρατούν την πλάτη τους…

Αυτή είναι η κατάσταση στην δημόσια υγεία.

Νοσοκομείο Μεσολογγίου

Η καρδιολογική κλινική λειτουργεί μόνο το μισό μήνα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Την ίδια ώρα, λουκέτο έχει βάλει η ΜΕΘ γεγονός που επιβαρύνει το Νοσοκομείο Αγρινίου.
Και όχι μόνο αυτά, αλλά μεγάλο πρόβλημα καταγράφεται στη λειτουργία των μαγειρείων, καθώς από το Δεκέμβριο που έληξαν οι συμβάσεις των μαγείρων, δεν ανανεώθηκαν με αποτέλεσμα τα μαγειρεία να λειτουργούν με σπουδαστές από τις σχολές του ΟΑΕΔ.

Νοσοκομείο Λαμίας

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει αναδείξει τις ελλείψεις σε προσωπικό δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία από το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, σε ημερίδα του Δήμου Λαμιέων, στις 16 Δεκεμβρίου 2017. Σύμφωνα με αυτά, το Νοσοκομείο Λαμίας λειτουργεί με το 61% του προβλεπόμενου από το οργανόγραμμα εξειδικευμένου δυναμικού. Την τελευταία πενταετία έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης 122 εργαζόμενοι, ενώ έχουν προσληφθεί, ως μόνιμο προσωπικό, μόνο 27. Επιπλέον, στο νοσοκομείο απασχολούνται 52 εργαζόμενοι με συμβάσεις . Το Σωματείο των εργαζομένων αναφέρει ότι «όλα τα στοιχεία αποτελούν απόδειξη του διαχρονικού προβλήματος της μεγάλης έλλειψης προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας».

Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος

Στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος», η οδοντιατρική περίθαλψη είναι γρίφος για δυνατούς λύτες όπως διαπίστωσε προ ημερών κλιμάκιο του ΟΣΘ.

«Καταγράψαμε σοβαρή έλλειψη υλικών και απαραίτητων υποδομών στα οδοντιατρεία του νοσοκομείου. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ένα σύγχρονο και αξιόπιστο ακτινογραφικό μηχάνημα, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των συναδέλφων. Επίσης, υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα κρίσιμα χειρουργεία, να πραγματοποιούνται μήνες αργότερα από την προβλέπουσα ημερομηνία. Το «Άγιος Δημήτριος» αποτελεί το νοσοκομείο όπου απευθύνονται για οδοντιατρική περίθαλψη όλοι οι συνάνθρωποί μας που είναι Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, οπότε οι ανάγκες είναι αυξημένες και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής» ανέφερε  ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ), Αθανάσιος Δεβλιώτης.

Νοσοκομείο Ικαρίας

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της Ικαρίας την Πέμπτη 22 Φλεβάρη στο Νοσοκομείο του νησιού καταγγέλλοντας τις ελλείψεις σε γιατρούς και ειδικά σε παιδίατρους.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Σάμου τόνισε:

«Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, διαρκώς επιδεινώνουν την κατάσταση για τους εργαζόμενους και το λαό στα νησιά μας, σε σημείο εγκληματικό. Όλες οι δομές Υγείας στο νομό μας, είναι υποστελεχωμένες, υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και αναλώσιμων, λόγω υποχρηματοδότησης. Τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία υπολειτουργούν, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που συνεχίζουν, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και κατ’ επιταγή των καπιταλιστών και της ΕΕ, να βλέπουν την Υγεία ως κόστος και εμπόρευμα.

Στην Ικαρία, η μοναδική παιδίατρος που υπηρετεί στο Νοσοκομείο απουσιάζει από το νησί με εκπαιδευτική άδεια. Η θέση της δεν αναπληρώθηκε από άλλο παιδίατρο. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει ειδικότητα παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου και στα υπόλοιπα Περιφερειακά Ιατρεία του νησιού. Αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης παιδιάτρων στις δημόσιες μονάδες Υγείας είναι να μένει ουσιαστικά ακάλυπτος ο παιδικός πληθυσμός του νησιού, τόσο για τις πάγιες υγειονομικές τους ανάγκες, όσο και για τις έκτακτες, που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους…».

Νοσοκομείο Φλώρινας

Έναν διαφορετικό βρήκαν οι γυναίκες της περιοχής να «γιορτάσουν» την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Διαμαρτυρήθηκαν για αυτά που δεν έχουν…

Λένε μεταξύ άλλων: «…Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κατάσταση στο Νοσοκομείο Φλώρινας επιδεινώνεται συνεχώς, καθώς υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Η παιδιατρική κλινική υπολειτουργεί, αφού αυτή τη στιγμή επί της ουσίας δεν υπηρετεί κανένας γιατρός και το πρόγραμμα εφημεριών καλύπτεται με μετακινήσεις παιδιάτρων από γειτονικά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να μη νοσηλεύονται στην παιδιατρική νεογνά και παιδιά, να αντιμετωπίζονται μόνο τα επέιγοντα περιστατικά, να μη γίνονται τοκετοί και να παραπέμπονται τα περιστατικά σε νοσοκομεία γειτονικών πόλεων.

Πολλές γυναίκες που είχαν προγραμματίσει να γεννήσουν εκεί αναγκάζονται να αναζητούν άλλη λύση, την ώρα που βάζουν ήδη βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου και βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των ίδιων και των παιδιών τους.

Επίσης, με μεγάλες ελλείψεις λειτουργεί η παθολογική κλινική και η μονάδα τεχνητού νεφρού, ενώ και η οφθαλμολογική και η αιμοδοσία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειτουργίας στο άμεσο μέλλον λόγω έλλειψης ιατρών.

Τέλος, πολλές από τις ανάγκες του νοσοκομείου καλύπτονται από επικουρικούς ιατρούς, οι οποίοι τελούν υπό καθεστώς εργασιακής ομηρίας με αμφίβολο το εάν θα παραμείνουν στη θέση τους, ενώ στην ίδια μοίρα βρίσκονται και άλλοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, οι οποίοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην καθαριότητα κλπ).