Κυριάκος Θεοδοσιάδης: Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε στα τυφλά…

  • Iatropedia
Ξεπέρασαν τα όριά τους οι φαρμακοποιοί και από σήμερα σταματούν τη δωρεάν διάθεση ιατροτεχνολογικών προϊόντων στους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός δεν έχει τηρήσει από τις αρχές του έτους, οπότε υπεγράφη η σύμβαση για τα ιατροτεχνολογικά, κανένα χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Και μόλις οι πληρωμές ομαλοποιήθηκαν κάπως και έχουν φτάσει στην αποζημίωση του ..Μαίου, τώρα δεν λειτουργεί το e-dapy.

Όπως λέει στο iatropedia ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, «δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε στα «τυφλά» χωρίς μηχανογραφικό σύστημα, δηλαδή χωρίς να γνωρίζουμε ποια ιατροτεχνολογικά αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, σε ποιες τιμές και υπό ποιες προϋποθέσεις…

Χωρίς να ευθυνόμαστε εμείς για το χάος που δημιουργείται, παρά την αμέριστη κατανόηση και διάθεση συνεργασίας που επιδεικνύουμε από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μέχρι σήμερα».

Αναστολή εκτέλεσης συνταγών για ιατροτεχνολογικά

Ως εκ τούτου, οι φαρμακοποιοί αναστέλλουν από σήμερα τη χορήγηση όλων των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, εκτός των αναλωσίμων σακχαρώδη διαβήτη, εξαιτίας της μη λειτουργίας της εφαρμογής του e- dapy. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα, με μοναδικό θέμα τη λήψη αποφάσεων για τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω της μη λειτουργίας του συστήματος.

Επιστολή προς τον ΕΟΠΥΥ

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη, το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που η εφαρμογή δεν λειτουργήσει έως τις 31 Οκτωβρίου, η εισήγηση-πρότασή του θα είναι να επεκταθεί η αναστολή χορήγησης και για τα αναλώσιμα του σακχαρώδη διαβήτη από την 1η Νοεμβρίου, τα οποία στην παρούσα φάση εξαιρέθηκαν καθώς «δεν θέλουμε αιφνιδιαστικά να φέρουμε σε δύσκολη θέση τους διαβητικούς ασθενείς».

Ειδικότερα, τα φαρμακεία θα χορηγούν ταινίες μέτρησης σακχάρου με ανώτατη τιμή αποζημίωσης τα 19,5 ευρώ, βελόνες για φυσικοσύριγγες εκτός NOVOFINE που δεν αποζημιώνονται, σκαρφιστήρες και σύριγγες ινσουλίνης.