Ξεκινούν σήμερα ασκήσεις προσομοίωσης εμβολιασμών – Οι πρώτες εικόνες από εμβολιαστικό κέντρο

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβόλια
Οι ασκήσεις προσομοίωσης για τη διαδικασία των εμβολιασμών ξεκινούν σήμερα στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Το απόγευμα η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους εγκαινιάζουν τη νέα τακτική ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας. Το newsit.gr βρέθηκε σε εμβολιαστικό κέντρο στη Νίκαια.

Η αντίστροφη μέτρηση για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει και το newsit.gr βρέθηκε στο πρώτο εμβολιαστικό κέντρο που ετοιμάστηκε ήδη στην Νίκαια.

Τρία δωμάτια στο κέντρο υγείας της Νίκαιας έχουν διατεθεί ήδη και έχουν εξοπλιστεί για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες των εμβολιασμών για τον κορονοϊό, ενώ τα εμβόλια θα γίνονται σε δυο βάρδιες εμβολιασμών μια πρωινή και μια απογευματινή.

Αφού θα έχουν κλείσει το ηλεκτρονικό ραντεβού, οι πολίτες θα προσέρχονται σε ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα θα περνούν πρώτα από από έναν παθολόγο για να εξετάσει την κλινική τους κατάσταση και αυτός θα κρίνει αν είναι σε θέση να προχωρήσει ο εμβολιασμός.

Ταυτόχρονα θα γίνεται η ηλεκτρονική καταγραφή του εμβολιασμού. Ο επισκέπτης υγείας θα συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο και αμέσως μετά τον εμβολιασμό θα οδηγείται σε ένα δωμάτιο προληπτικά και θα αναμένει να περάσει ένα τέταρτο μην τυχόν υπάρχουν κάποιες παρενέργειες όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε εμβολιασμό.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία τότε θα του δοθεί επί τόπου το νέο ραντεβού για την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης το κέντρο εμβολιασμού στην Νίκαια, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας κ. Γεώργιος Σολωμός εξήγησε αναλυτικά πως θα γίνονται όλα και μας έδειξε τα δωμάτια καθώς και τα ψυγεία όπου θα συντηρούνται τα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Να σημειωθεί ότι στα ψυγεία των εμβολιαστικών κέντρων τα εμβόλια θα μπορούν να συντηρούνται για έως 5 ημέρες. Η διαφορά με τα ψυγεία βαθέως κατάψυξης που είδαμε στις εικόνες του newsit.gr στους αποθηκευτικούς χώρους, είναι ότι θα έχουν μεγάλη διάρκεια ψύξης και συντήρησης και από εκεί θα αποστέλλονται στα εμβολιαστικά κέντρα.

Οι οδηγίες που έχουν λάβει οι γιατροί μέχρι στιγμής είναι πως ο μέσος όρος για να εμβολιαστεί ένας πολίτης και να ακολουθήσει όλη την διαδικασία θα είναι από 10 έως 15 λεπτά.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ, Newsit.gr