Ξανθός – Πολάκης εναντίον Κοντοζαμάνη για τον τρόπο διεξαγωγής Ιατρικών Συνεδρίων

  • Γιάννα Σουλάκη
Ιατρικών Συνεδρίων
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν εννέα βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ -με προεξάρχοντες τους δύο πρώην ισχυρούς άνδρες του Υπουργείου Υγείας, Α. Ξανθό και Π. Πολάκη- σχετικά με την ανάκληση προηγούμενης απόφασής τους από τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, για τη ρύθμιση του τοπίου επιχορήγησης των Ιατρικών Συνεδρίων.

Ερώτηση με θέμα το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή Ιατρικών Συνεδρίων, Επιστημονικών Εκδηλώσεων και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων, κατέθεσαν βουλευτές – μέλη του τομέα Υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ανάκληση της από 19.06.2019 Εγκυκλίου του πρώην Υπουργού Υγείας κ. Α. Ξανθού σχετικά με το θέμα.

«Η νέα κυβέρνηση των «αρίστων» φροντίζει για την αδιατάρακτη λειτουργία ενός ανυπόληπτου συστήματος που αφήνει την «αγορά» να ρυθμίσει, χωρίς παρέμβαση της Πολιτείας, την εκπαίδευση των γιατρών και των υπόλοιπων επαγγελματιών υγείας της χώρας μας», τονίζουν χαρακτηριστικά στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε επίσης – Ανακλήθηκε προηγούμενη υπουργική απόφαση του Ανδρέα Ξανθού για τα Ιατρικά Συνέδρια

Τι προέβλεπε η απόφαση Ανδρέα Ξανθού που ανακλήθηκε από τον Βασίλη Κοντοζαμάνη

Η απόφαση του πρώην Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού που ανακλήθηκε στις 13 Αυγούστου από τον νέο υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και η οποία θα άρχιζε να έχει ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, προέβλεπε τη μετάθεση των αρμοδιοτήτων για την έγκριση, οργάνωση και χρηματοδότηση ιατρικών και επιστημονικών συνεδρίων, από τον ΕΟΦ στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (ΕΣΙΕ). Ταυτόχρονα, οι Ιατρικές Εταιρίες κορμού (δηλαδή εταιρείες με τις βασικές ειδικότητες) θα μετονομάζονταν σε Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες (ΕΙΚ), οι οποίες θα εποπτεύονταν από το ΚΕ.Σ.Υ., ενώ μεταξύ άλλων, θα υποχρεώνονταν να τροποποιήσουν τα καταστατικά τους  για τις ανάγκες των νέων αλλαγών, γεγονός το οποίο είχε χαρακτηριστεί από τους γιατρούς «πρακτικά ανεφάρμοστο».

Δείτε επίσης στο iatropedia.gr –  “Μνημείο ασυναρτησίας, προχειρότητας και γραφειοκρατίας” το σχέδιο νόμου για τα Ιατρικά Συνέδρια 

Τομέας Υγείας ΣΥΡΙΖΑ: «Αναιτιολόγητη η απόφαση του υφυπουργού Υγείας»

«Θολό τοπίο» χαρακτηρίζουν οι βουλευτές του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, το τοπίο της διοργάνωσης των Ιατρικών Συνεδρίων, το οποίο, όπως υποστηρίζουν στην ερώτησή τους «όλοι αναγνωρίζουν ότι είχε πολλαπλές στρεβλώσεις και προβλήματα και ότι συνέβαλλε στις γνωστές παθογένειες του Συστήματος Υγείας  ( αδιαφανής διαχείριση κονδυλίων, προκλητή ζήτηση και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση φαρμάκων, καταστρατήγηση των κανόνων της τεκμηριωμένης ιατρικής κλπ)».

Η απόφαση του υφυπουργού Υγείας χαρακτηρίζεται «αναιτιολόγητη» από τους βουλευτές, ενώ το ερώτημα που προκύπτει είναι, όπως λένε: «ποιοι λόγοι την επέβαλαν ή ποια συμφέροντα την  υπαγόρευσαν».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι είναι ψευδές το επιχείρημα ότι δεν προηγήθηκε διάλογος με τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες, τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας  και των προμηθευτών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού – υλικών, ενώ η απόφαση του Ανδρέα Ξανθού, όπως επισημαίνουν: «είχε όλες τις δικλείδες ασφαλείας για την επάρκεια και την ποιότητα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των γιατρών της χώρας μας και, κυρίως, έβαζε για 1η φορά διαφανείς κανόνες και περιορισμούς σε ένα πεδίο προκλητικά ασύδοτο και μοναδικό διεθνώς ( 1300 Ιατρικές Εταιρείες χωρίς πιστοποίηση, 900 ιατρικά συνέδρια το χρόνο χωρίς κριτήρια  και εχέγγυα αξιοπιστίας ). Και, το κυριότερο, κινούνταν απολύτως στην κατεύθυνση της εφαρμογής του ν.4600/2019 που μετέφερε την αρμοδιότητα έγκρισης των Ιατρικών Συνεδρίων από τον ΕΟΦ στο ΚΕΣΥ και προτάσσει την πιστοποίηση της επιστημονικής εγκυρότητας και  τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση τους».

Τομέας Υγείας ΣΥΡΙΖΑ: «Το κρυμμένο μήνυμα πίσω από την απόφαση ανάκλησης»

Κατά την άποψη του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, το πολιτικό «σήμα» από την ανάκληση  της σχετικής Εγκυκλίου για τα Ιατρικά Συνέδρια είναι σαφές  : «Μην ανησυχείτε. Τίποτα δεν θα αλλάξει στο ευαίσθητο τοπίο της Υγείας και του Φαρμάκου. Καμιά μεταρρύθμιση, καμιά εξυγίανση, κανένας έλεγχος, καμιά παρέμβαση  ηθικοποίησης σε ένα χώρο διαχρονικής σπατάλης, επιρροής συμφερόντων και διαφθοράς».

Οι εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό Υγείας:

  • Ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι της εσπευσμένης ανάκλησης της Εγκυκλίου ;
  • Σκοπεύει να επανεξετάσει το περιεχόμενο της εγκυκλίου που ανακλήθηκε και να εισηγηθεί ένα διαφορετικό πλαίσιο κανόνων και ρυθμίσεων ή στόχος είναι η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος σε σχέση με τα Ιατρικά Συνέδρια ;
  • Προτίθεται να προχωρήσει, όπως έχει διατυπωθεί ρητά στις προγραμματικές  επεξεργασίες της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία, σε κατάργηση του ΚΕΣΥ ως θεσμοθετημένου επιστημονικού  οργάνου που εισηγείται τεκμηριωμένα στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επί θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας του Συστήματος Υγείας ;

Οι ερωτώντες βουλευτές είναι οι:

Ξανθός Ανδρέας, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Πολάκης Παύλος, Τζούφη Μερόπη, Αγαθοπούλου Ειρήνη, Ηγουμενίδης Νίκος, Παπαδόπουλος Σάκης, Καρασαρλίδου Φρόσω, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος