Ανακλήθηκε προηγούμενη υπουργική απόφαση του Ανδρέα Ξανθού για τα Ιατρικά Συνέδρια

  • Γιάννα Σουλάκη
Ιατρικά Συνέδρια
Σε ανάκληση της υπουργικής απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης και συγκεκριμένα του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού προχώρησε η Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας.

Μετά από έγγραφες διαμαρτυρίες του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών ΣυνεδρίωνHAPCO, η Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας μετά από απόφαση του υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη,ανακάλεσε την υπουργική απόφαση της 19ης Ιουνίου 2019 της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία αφορούσε στα Ιατρικά Συνέδρια και τη διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και η οποία θα άρχιζε να ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Δείτε την απόφαση που κοινοποιήθηκε στη Διαύγεια

Επρόκειτο για μια υπουργική απόφαση που άλλαζε τη διαδικασία εγκρίσεων των ιατρικών επιστημονικών συνεδρίων. Η απόφαση είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τις Ιατρικές Εταιρείες όλης της χώρας, οι οποίες την είχαν καταγγείλει ως «πρακτικά ανεφάρμοστη».

Δείτε στο iatropedia.gr –  “Μνημείο ασυναρτησίας, προχειρότητας και γραφειοκρατίας” το σχέδιο νόμου για τα Ιατρικά Συνέδρια 

Τι προέβλεπε η Υπουργική Απόφαση που καταργήθηκε

Οι αρμοδιότητες έγκρισης, οργάνωσης και χρηματοδότησης συνεδρίων από τις φαρμακοβιομηχανίες, θα περνούσαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 -από την μέχρι σήμερα αρμοδιότητα του ΕΟΦ- στο ΚΕ.Σ.Υ και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (ΕΣΙΕ), πρόεδρος της οποίας θα είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΚΕ.Σ.Υ. Οι Ιατρικές Εταιρίες κορμού (δηλαδή εταιρείες με τις βασικές ειδικότητες) θα μετονομάζονταν σε Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες (ΕΙΚ), οι οποίες θα εποπτεύονταν από το ΚΕ.Σ.Υ., ενώ μεταξύ άλλων, θα υποχρεώνονταν να τροποποιήσουν τα καταστατικά τους  για τις ανάγκες των νέων αλλαγών, γεγονός το οποίο είχε χαρακτηριστεί από τους γιατρούς «πρακτικά ανεφάρμοστο».

Ενημέρωση και στο Υπουργείο Τουρισμού

Εκπρόσωποι της HAPCO ενημέρωσαν σχετικά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό κ. Μάνο Κόνσολα. Στην ίδια συνάντηση η πρόεδρος του HAPCO κ. Ειρήνη Τόλη και η Γενική Γραμματέας κ. Σίσσυ Λυγνού ενημέρωσαν διεξοδικά την πολιτική ηγεσία για όλα τα θέματα που απασχολούν το Συνεδριακό και MICE Τουρισμό.

Οι κύριοι Θεοχάρης και Κόνσολας επεσήμαναν χαρακτηριστικά ότι: «επιθυμούν τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος είναι αυτός που κράτησε όρθιο τον ελληνικό τουρισμό τα χρόνια της κρίσης και θα δοθεί έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία αλλά και τη βιωσιμότητα».

Ο υπουργός Τουρισμού ενημέρωσε το προεδρείο του HAPCO ότι, εντός του επόμενου εξαμήνου -σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού- θα εκπονηθεί δεκαετές σχέδιο για τον «τουρισμό του μέλλοντος» και υπογράμμισε ότι, θα υπάρξει στενή συνεργασία το επόμενο διάστημα, καθώς πολλά από τα πάγια αιτήματα του κλάδου είναι ήδη στον προγραμματισμό του.