Κραυγή αγωνίας από τους γονείς παιδιών που χρήζουν Ειδικής Αγωγής

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και επίδοση επιστολής στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προγραμματίζουν για το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 11:00 π.μ., οι γονείς των παιδιών που έχουν ανάγκη από ψυχοκινητική στήριξη και λογοθεραπεία. Αιτία η περικοπή των θεραπειών που προωθεί ο ΕΟΠΥΥ και έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους γονείς... Το όλο πρόβλημα δημιουργήθηκε μετά την δραστική περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή, από 105 εκατ. ευρώ σε 65 εκατ. ευρώ. Περικοπή δηλαδή της τάξης του 40%!

αφισα

Η Επιστολή Διαμαρτυρίας θα επιδοθεί επίσης στον Πρωθυπουργό, τον Ευρωπαίο Επίτροπο και τον Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Όπως αναφέρουν, «καλούμε όλους τους γονείς να σταθούν στο πλάι μας και να παλέψουμε όλοι μαζί για:
– Τη μη περικοπή της δαπάνης ειδικής αγωγής
– το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή θεραπευτή των παιδιών μας
– την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τη σύμβαση Θεραπευτών/ΕΟΠΥΥ, ώστε να μην βρεθούν τα παιδιά μας χωρίς στήριξη στη μέση της θεραπευτικής περιόδου I.

Στην ενημέρωση που έκαναν οι γονείς αναφέρουν:

Εμείς οι γονείς με παιδιά
– του φάσματος, παιδιά με οποιοδήποτε σύνδρομο, παιδιά με νοητική καθυστέρηση, με εγκεφαλική παράλυση, κινητικά ελλείμματα
αλλά και εμείς οι γονείς με παιδιά με πλήθος διαταραχές, όπως
 -ΔΕΠΥ, Βαρηκοΐα, Αρθρωτικές / φωνολογικές διαταραχές, Τραυλισμό, Γλωσσική καθυστέρηση, Δυσλεξία / δυσορθογραφια / Δυσαριθμησια / Δυσαναγνωσία κοκ
Εκπροσωπώντας τα παιδιά μας και διεκδικώντας για τα παιδιά μας τα αυτονόητα, διεκδικούμε:
 Την άμεση συνεργασία Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εξασφαλιστούν τα ισοδύναμα προκειμένου να μην περικοπεί η δαπάνη Ειδικής Αγωγής και να μην στερηθεί ούτε ένα παιδί τις θεραπείες που του είναι απαραίτητες
Ζητάμε, με τον ίδιο τρόπο που εξασφαλίστηκαν Ισοδύναμα και δεν επιβλήθηκε ΦΠΑ 24% στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, να εξασφαλιστούν ισοδύναμα και για τις θεραπείες των παιδιών μας.
 Ζητάμε παράταση διαβουλεύσεων ΕΟΠΥΥ/Υπουργείου με τους εκπροσώπους των κέντρων και επιστημόνων Ειδικής Αγωγής για εύλογο διάστημα, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν και να συμφωνηθούν οι όροι σύμβασης ώστε να συμφωνηθεί και από τα δύο μέρη και να μην βρεθούμε την επομένη εφαρμογής του μέτρου χωρίς τον προσωπικό θεραπευτή των παιδιών μας.
Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Υφυπουργού Υγείας κου Πολάκη με εκπροσώπους οργανώσεων κέντρων και θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, με εκπροσώπους Οργανώσεων ΑΜΕΑ και με εκπρόσωπο της Ομάδας μας. Παρόν στη συνάντηση ήταν ο Προεδρος του ΕΟΠΥΥ κος Μπερσίμης .

Η ηγεσία του υπουργείου εμφανίστηκε αμετακίνητη στη θέση της να προχωρήσει σε άμεση σύναψη συμβάσεων ΕΟΠΥΥ και επαγγελματιών Ειδικής Αγωγής, ενώ ανακοίνωσε τη δραστική περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή, από 105 εκατ ευρώ (μέση ετήσια ιστορική δαπάνη) σε 65 εκατ. Ευρώ. Περικοπή δηλαδή της τάξης του 40%!

Υψώνει τοίχο ασυνεννοησίας με τους Επιστήμονες Ειδικής Αγωγής καθώς:
– Δεν τοποθετείται επί της ουσίας ποια θα είναι η αμοιβή για κάθε συνεδρία ανά θεραπεία, ενώ τη διαπραγμάτευση την αφήνει ανοιχτή για μετά την υπογραφή των συμβάσεων.
– Θέτει κατ’ελάχιστο 3μηνη και 4μηνη περίοδο αναμονής για καταβολή αμοιβών στα Κέντρα από τον ΕΟΠΥΥ, προτείνοντας μη ρεαλιστικές λύσεις χρηματοδότησης όπως Τραπεζικό Δανεισμό ο οποίος θα επιβαρύνει τα κέντρα με 7%-8% επιτόκιο δανεισμού, εφόσον βέβαια βρεθούν τράπεζες πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις.
Ελλείψει ενιαίου φορέα των κέντρων, ο ΕΟΠΥΥ προχωρά στη σύναψη συμβάσεων. Οι επιστήμονες θεραπευτές και τα κέντρα δηλώνουν άρνηση υπογραφής. Και τα παιδιά μας βρίσκονται στη μέση.

ΟΧΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.
Οι Γονείς