Κράτος «τζαμπατζής»! Πόσα χρωστά το δημόσιο στον τομέα της Υγείας!

  • Iatropedia
Όταν το κράτος κυνηγά τους πολίτες για χρέη προς την εφορία, μάλλον θα πρέπει πρώτα να …κοιταχθεί στον καθρέπτη καθώς ουδείς χρωστά περισσότερα από το ίδιο το κράτος που έχει φεσώσει τους πάντες και τα πάντα τα τελευταία χρόνια. Δείτε τι οφείλει η πολιτεία για φάρμακα, υλικά και μισθούς στον τομέα της υγείας και βγάλτε συμπεράσματα.

Σε κράτος …τζαμπατζή αποδεικνύεται η ελληνική πολιτεία καθώς μπορεί να κυνηγά τους πολίτες για χρέη δεν κοιτά όμως τις δικές της οφειλές που δεν είναι και λίγες.

Το ελληνικό κράτος χρωστά συγκριτικά με τους υπόλοιπους τομείς, στην υγεία από τα περισσότερα κονδύλια.

Και αυτό επειδή τα μεγαλύτερα χρέη του δημοσίου χτυπούν τον φαρμακευτικό κλάδο όπου οφείλονται 2,68 δις ευρώ.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Κοντά στα 6 δις ευρώ χρωστούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις και εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές εταιρείες βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο με τους εργαζόμενους να βιώνουν την αγωνία της απόλυσης. Στο κόκκινο βρίσκονται ειδικά οι μικρές ελληνικές προμηθεύτριες εταιρείες που δεν έχουν άλλους πόρους δεδομένου ότι δίνουν τα προϊόντα τους κυρίως στο δημόσιο τομέα.

Μάλιστα πολλοί εκπρόσωποι μικρών εταιρειών θεωρούν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά να εξαφανισθούν οι «μικροί» του κλάδου ώστε στο άμεσο μέλλον να κατακλύσουν την αγορά ξένες εταιρείες που θα πωλούν υλικά σεεξευτελιστικές τιμές αλλά θα πωλούν προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας.

Το επιχείρημα πάντως της πολιτείας ότι «δεν πειράζει που τους χρωστάμε, γιατί τόσα χρόνια υπερτιμολογούσαν τα προϊόντα τους», δε φαίνεται να βρίσκει θετική ανταπόκριση από κανέναν του κλάδου…

Και δεν είναι μόνο αυτά. Το κράτος χρωστά και στο προσωπικό του. Γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ περιμένουν εναγωνίως να πληρωθούν δεδουλευμένα από εφημερίες και υπερωρίες εδώ και μήνες. Άγνωστο όμως πότε θα αποπληρωθούν καθώς το ταμείον είναι μείον…

Δήμητρα Ευθυμιάδου