Κοζάνη: Μέτρα για τις ελλείψεις ιατρών στις υγειονομικές δομές Σερβίων και Βελβεντού

  • Ρούλα Τσουλέα
Σερβίων
Πως θα καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη γέφυρα Σερβίων

Με ελλιπή υγειονομική περίθαλψη έχουν απομείνει οι κάτοικοι των δήμων Σερβίων και Βελβεντού, στην Κοζάνη, μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην γέφυρα Σερβίων.

Όπως καταγγέλλουν οι οικείες δημοτικές Αρχές, το Κέντρο Υγείας Σερβίων και τα Περιφερειακά Ιατρεία στερούνται ιατρών. Έτσι, οι κάτοικοί τους χρειάζεται να διανύουν αποστάσεις πάνω από 100 χλμ. προκειμένου να φτάσουν στο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Το πρόβλημα θα γίνει ακόμα σοβαρότερο εάν υπάρξει έκτακτη ανάγκη ασθενούς με ασθενοφόρο. Ο ασθενής θα χρειαστεί να περιμένει έως ότου μεταβεί ασθενοφόρο από την Κοζάνη για να τον παραλάβει και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, οι δήμοι υπέβαλλαν αιτήματα στην 3η ΥΠΕ, η διοίκηση της οποίας ανακοίνωσε ότι στο Κέντρο Υγείας Σερβίων:

  • Θα μετακινηθούν τέσσερις γενικοί ιατροί από το Κέντρο Υγείας Κοζάνης
  • Δύο ημέρες τον μήνα θα μετακινούνται ουρολόγος, γυναικολόγος, ΩΡΛ, καρδιολόγος και νευρολόγος
  • Μία ημέρα την εβδομάδα θα μετακινείται παιδίατρος

Για την κάλυψη του Περιφερειακού Ιατρείου Βελβεντού υπάρχει πρόβλεψη για παρουσία γενικών ιατρών από 4 έως 5 ημέρες εβδομαδιαίως.

Όσον αφορά την κάλυψη του ασθενοφόρου, αποφασίστηκε να υπάρχουν ασθενοφόρα με τα πληρώματά τους, που θα σταθμεύουν στο ΚΥ Σερβίων. Αυτά θα καλύπτουν σε 24ωρη βάση τις ανάγκες της περιοχής, υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας.

Σημειώνεται πως οι δύο δήμοι έχουν εξαγγείλει για την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αίτημα τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων της περιοχής τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Facebook